Doorgaan naar artikel

‘Bij paprika’s is buis begrensd tot 50 graden’

De eerste paprika’s beginnen te kleuren in week 11 bij de Tuindershoek in IJsselmuiden.

Naast de standaard gewaswerkzaamheden worden alle machines en bedrijfsuitrusting in orde gebracht, zodat die goed gereed zijn als straks de oogst gaat beginnen.

Paul Kaashoek: “Qua weer hebben we niet te klagen. De hoeveelheid licht is extreem hoog voor deze tijd van het jaar.” De nachten zijn nog wel fris, dus beide beweegbare schermdoeken liggen dan dicht. De tijden van opengaan liggen vrij dicht bij elkaar. “De zon komt er zo snel in met dit mooie weer, dat ze vrij vlot achter elkaar open lopen. Je kunt de kastemperatuur goed vasthouden. Er zit geen temperatuurdip in.”

Buis begrensd

Overdag wordt 21 graden aangehouden, in de nacht staat de temperatuur ingesteld op 19 graden. De buis ligt begrensd op 50 graden. “Zonder die hoge gasprijzen was dat 55 graden geweest. Het komt goed uit dat het een zachte winter is geweest. Alleen als het ’s morgens fris is, red je het niet om op de dagtemperatuur te komen met die buisbegrenzing.”

Meer CO2

Binnen een clusterproject is een biomassa-installatie aanwezig. Eerder deze winter is die flink benut, maar de afgelopen periode is dat minimaal geweest, en hebben andere telers daar meer gebruik van gemaakt. “De warmtebehoefte komt nu voornamelijk van de wkk. Want je wilt steeds meer CO2 gaan geven. Anders zou je zuivere CO2 moeten gaan inkopen.” De CO2-concentratie mag nu gerust oplopen naar 800 ppm. “Maar midden op de dag red je dat niet, met dit mooie weer. Zo staat hij nu op 700 ppm.”

Forse plantbelasting

De eerste zetting is op het vierde oksel gekomen. Er zitten ongeveer twee tot drie vruchtjes aan. “De onderste hebben we laten zitten, de tweede is er tussenuit gehaald. Daarna is het gewas weer vlot gaan herzetten. Er is maar één oksel overgeslagen. Daardoor is de plantbelasting best fors voor deze tijd van het jaar, met 25 tot 30 vruchten per vierkante meter.” Met de huidige zonnige omstandigheden is dat geen probleem. “Maar ik denk dat er toch een keer een moment gaat komen waarop we wat in zullen moeten leveren.”

PH nog vrij hoog

Kaashoek geeft ongeveer twee keer de straling aan water. “We streven daarbij naar 33% drain.” Er wordt 2,5 EC aan voeding meegegeven. Dat resulteert in een mat-EC van 3,2 mS/cm. “De pH is met 7,0 nog wel vrij hoog. Ondanks dat de plantbelasting fors is, blijft er zit nog flink groei op het gewas.”

Ook met correctie-bespuitingen krijgen we luis niet goed onder de knie

Luis is lastig

Bij de meeste plagen is het rustig. “Alleen luis is ontzettend lastig. Er is Aphidius colemani en Aphidoletes uitgezet. Maar je ziet die biologie moeizaam lopen. De opbouw gaat minder hard dan we hadden gedacht, terwijl de luis zich juist snel ontwikkelt. Ook met correctie-bespuitingen krijgen we luis niet goed onder de knie.” Oude correctiemiddelen die hun toelating zijn kwijtgeraakt, worden sterk gemist. “Voorheen was het een keer druppelen, en dan was je er weer vanaf voor een week of zeven.”

Geen problemen met trips

Aan de andere kant is trips dit jaar helemaal geen probleem. “Terwijl dat vorig jaar echt wel een dingetje was. Toen ging het moeilijk. Orius liep toen langzaam.” Montdorensis en Cucumeris zijn uitgezet. Over een paar weken wordt ook Orius uitgezet, zodat die alvast wat populatie kan opbouwen. Het is echter geen noodzaak vanuit een oplopende tripsdruk.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Kaashoek

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin