Doorgaan naar artikel

‘Ik werk het liefst met weekprijzen, zeker nu’

“Vandaag hebben ze de eerste planten gebracht”, zegt broccoliteler Martijn Kikstra in Wieringerwerf (Noord-Holland) op 15 maart. “Meestal brengen ze die in week 10, maar dan wordt het vaak ook week 11 voordat we ze planten, omdat de grond nog te nat is.”

Nu ligt de grond goed, is voldoende op vocht en de structuur is goed. “Wij zitten hier niet op hele zware kleigrond en de vroegste percelen zijn altijd zand/zavel. Wij ploegen alles in het voorjaar, dit perceel hebben we vandaag geploegd. Donderdagmorgen kunnen we meteen met planten beginnen.”

Kunstmestprijzen

In de laatste week van februari werd er op het betreffende perceel rundveedrijfmest uitgereden. “Op dat perceel wordt het een dubbelteelt van broccoli, dus wat er eventueel in de eerste teelt niet vrijkomt, daar kunnen we in de tweede ronde nog plezier van hebben. Je probeert met de huidige kunstmestprijzen die kosten toch zoveel mogelijk te drukken. We hebben in januari vrijwel alle kunstmest die we het komend seizoen nodig denken te hebben ook al ingekocht. Wij gebruiken alleen vloeibare kunstmest die we tijdens het planten toedienen.”

Rassenkeuze

Kikstra plant vanaf deze week wekelijks broccoli tot juni, daarna schakelt hij over naar twee plantingen per week tot begin augustus. In totaal gaat het om 50 à 60 hectare. De rassen voor de vroegste planting zijn Chronos, Maliku en Ironman. “Ja, die planten we tegelijk, want ze hebben sowieso verschil in het aantal groeidagen. Spreiding in de oogst ontstaat normaal gesproken op deze manier dus vanzelf.” Kikstra plant alleen speedzels.

Vliesdoek laten liggen

Het onkruid pakt Kikstra bij de bedekte teelt aan door net voor het kopeggen een bodemherbicide toe te passen en dat herhaalt hij na het planten nog een keer. “Het uitgangspunt is dat het vliesdoek er niet meer vanaf hoeft en dat ze toch ‘schoon’ aan de eindstreep komen. Als het doek kan blijven liggen, scheelt dat een hoop werk en je krijgt het meestal ook niet meer zo mooi strak teruggelegd. Ook bestaat de kans dat het gaat scheuren, dus als je het kunt laten liggen, gaat het doek langer mee. Ook dat scheelt weer in de kosten.”

Afzet The Greenery

Kikstra verkoopt zijn broccoli via The Greenery. “Ja, klopt, ik heb een aantal collega’s zien vertrekken en The Greenery is wel wat afnemers kwijt geraakt. Wij zijn gebleven en wij telen wat de markt ons vraagt. Ik werk het liefst met weekprijzen, want zeker onder de huidige omstandigheden zijn prijsafspraken voor een heel seizoen toch wel link. Je weet niet welke kant het met bijvoorbeeld de brandstofprijzen op zal gaan. Stel: je moet veel beregenen en er gaat nogal wat diesel doorheen, dan kun je je met vaste prijsafspraken flink in de vingers snijden. Vaste prijzen zijn toch altijd een soort van gemiddelde en met weekprijzen ‘rommelt het evengoed wel weg’ is mijn ervaring.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martijn Kikstra

broccoliteler in Wieringerwerf (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin