Het duurt meer dan twintig weken voordat je van een overheidsinstantie antwoord krijgt of je mag bouwen. Ook het dossier stikstof is nog steeds niet opgelost. Het kan veel simpeler.
Het is 21 december, de kas ligt klaar, de planten kunnen ontvangen worden. Vandaag nog een keer gespoten met een ontsmettingsmiddel, dit jaar twee in plaats van één keer. De goten zijn schoongeveegd. Als dit stukje online verschijnt, is het 2021. We hopen natuurlijk dat we een beter jaar krijgen dan afgelopen jaar in de komkommers. En dat de markt zich herstelt.
CO2-convenant
In 2021 loopt het convenant af met de overheid over de CO2. Ik hoop echt dat er in Den Haag een andere wind gaat waaien. Dat de ambtenaren naar de tuinbouw toe gaan en leren hoe het er daar echt aan toegaat, voordat ze van alles bedenken om maar meer geld weg te halen bij de tuinders.
Ons verdienmodel tot nu toe laat niet toe dat we nog meer belasting kunnen betalen. ODE dient echt weer rechtvaardiger te worden: niet alleen bij de bedrijven het geld ophalen, ook bij de consument dient die rekening te komen.
Nieuwbouw en stikstof
Bovendien is het toch van de zotte dat het meer dan twintig weken duurt voordat je van een overheidsinstantie antwoord krijgt of je mag bouwen. Ook het dossier stikstof is nog steeds niet opgelost. Ik vind het maar raar dat wij ondernemers alles uit de kast moeten halen en met allerlei papieren uit het verleden moeten komen om een eventuele vergunning te krijgen.
In 2020 minder milligram stikstofuitstoot in de tuinbouw, betekent bouwvergunning afgeven aan tuinder
Het kan veel simpeler. De overheid heeft in het verleden bepaald met wat voor een uitstoot een ketel mag draaien. Dat staat allemaal nauw omschreven, zwart op wit. In de jaren negentig zoveel milligram stikstof en nu in 2020 zoveel milligram stikstof. U raadt het al: in 2020 minder milligram stikstofuitstoot, dus in de tuinbouw moet de overheid de vergunningen voor bouwen afgeven.
Allen een gezond en groen 2021.