Doorgaan naar artikel

‘Telen voor kwaliteit’

Toenemende controle over teeltomstandigheden in kassen en klimaatcellen biedt meer teeltzekerheid en de mogelijkheid naast productie ook de kwaliteit van het product te verbeteren. Maar wat is kwaliteit? En hoe kunnen we kwaliteit door teeltmaatregelen beïnvloeden?

Kwaliteit is moeilijk te definiëren. Een product is van goede kwaliteit als het aan de wensen van de klant voldoet. Voor de handel moet een product dat zij inkopen vooral voldoen aan de eisen van hun klanten. Bij supermarktketens gaat het voornamelijk om uiterlijke kenmerken zoals vorm, kleur, maatvoering, afwezigheid van uitwendige en inwendige defecten en verpakkingswijze.

Daarnaast zijn ook niet-zichtbare kenmerken zoals suikergehalte (°Brix), kleur vruchtvlees, stevigheid en rijpheid (ready-to-eat) belangrijke criteria. Ook sociaal maatschappelijke en voedselveiligheid kenmerken (vastgelegd in diverse Europese en Internationale certificeringen) behoren tot de kwaliteitscriteria.

Voor de consument gelden vaak andere criteria; die gaat er al vanuit dat het product op verantwoorde en veilige wijze geproduceerd en gedistribueerd is. Het product moet vooral lekker zijn, vers en gezond, en nog een tijdje goed blijven op de fruitschaal of in de koelkast.

Hoe maak je een lekkerdere aardbei of een langer verse slakrop?

Er is momenteel nog maar beperkte kennis hoe we moeten telen voor een betere kwaliteit voor de eindgebruiker. Hoe maak je een lekkerdere aardbei of tomaat? Hoe maak je een slakrop die langer vers blijft, ook als de bewaarcondities niet optimaal zijn?

Invloed van licht op smaak en houdbaarheid

Onze aandacht richt zich vooral op ontwikkelen van nieuwe lichtrecepturen. Licht (intensiteit, periodiciteit en kleur) is zeer bepalend voor de groei en ontwikkeling van planten en heeft daarnaast specifieke effecten op de aanmaak van kleur-, smaak- en geurstoffen (aroma). Licht wordt, afhankelijk van de kleur, door de plant opgepikt via receptoren; de mate waarin deze receptoren geprikkeld worden is bepalend voor het effect. Een hogere lichtintensiteit leidt vaak tot opslag van meer suiker en zetmeel; dat is gunstig voor smaak én houdbaarheid.

Door met de kleur van het licht te spelen (leds!) kan de aanmaak van smaak- en geurstoffen opgepept worden. Vaak is het voldoende om de specifieke lichtbehandeling pas een paar dagen voor de oogst te starten. Het kan dus: telen voor een betere kwaliteit zonder in te leveren op productie en efficiëntie.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ernst Woltering

Hoogleraar product fysiologie Wageningen Universiteit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin