Doorgaan naar artikel

‘We kunnen bataat bijna jaarrond leveren’

Het leveren van bataat vanuit de bewaring zit er voor Pieter Verschure in Aarle-Rixtel op 21 januari voor die week weer op. “We leveren om de 14 dagen aan de verwerkende industrie. Meer hebben ze nog niet nodig, ze blijven wat afwachtend als het om bataat gaat.”

Aan een bedrijf dat friet kan snijden, vroeg Verschure om zo’n 5,5 ton bataat te verwerken tot friet. “Dat hebben ze voor mij gedaan en die friet heb ik door een bedrijf vervolgens laten bewerken zodat deze nu ‘afgezakt’ is in zakjes van 1 kilo. Die zijn verkocht aan een bedrijf dat daar in handelt.”

Panel voor smaaktesten

Met Aviko heeft hij contact om met een panel smaaktesten te gaan doen. “Ik heb daarvoor van die 5,5 ton zo’n 100 kilo voor mezelf gehouden. Zo kunnen we onze Nederlandse friet vergelijken met friet uit ‘Verwegistan’ om zo aan te tonen dat ons lokaal geproduceerde product ook goed voldoet aan de eisen van de Nederlandse consument. Bovendien heeft die friet een lagere footprint dan de buitenlandse en is milieuvriendelijker.”

Jaarrond Nederlandse bataat

Daarnaast is Nederlandse bataat bijna jaarrond leverbaar. “Dat is wel een voorwaarde die voor de verwerkende (aardappel)industrie belangrijk is, maar daar kunnen we nagenoeg aan voldoen. Het zou toch jammer zijn als er voor een in Nederland geteeld product geen handel is, omdat we het van ver gaan halen?”

Bataat cureren

Het cureren van bataat is ter heling van opgelopen wonden tijdens het rooien en gebeurt voordat de knollen de bewaring in gaan. “We hebben ze vijf tot zeven dagen bij 28 tot 30 graden Celsius gezet. Uiteraard kost dat wat kilo’s, maar tot op heden hebben we daardoor nagenoeg geen rotte knollen.”

Bewaarcondities

In de bewaring in 2-kuub-kisten staan de knollen bij 12 tot 14 graden. “Bij 14 slaat de koeling aan en bij 12 slaat die weer af. We doen momenteel metingen aan het CO2-gehalte en we houden de RV in de gaten. Die moet zeker niet lager dan 85% zijn. We streven naar 90 à 92% en we zitten tussen 88 en 93%. Die RV is nodig, anders drogen de knollen teveel uit. Nu komen we uit op 1 tot 1,5% gewichtsverlies per maand. Door het cureren verlies je ook zo’n 7% aan gewicht.”

Plantmateriaal nieuwe seizoen

Voor het nieuwe seizoen heeft Verschure zijn planten in Spanje en Portugal alweer besteld. “Het is even afwachten hoe de planten zich zullen ontwikkelen, want de weersomstandigheden waren er de afgelopen weken niet best. Ik ga er vanuit dat we het aantal bestelde planten ook geleverd zullen krijgen, maar we oriënteren ons ook op alternatieven. In ieder geval maakt een Nederlandse plantenkweker voor ons in de kas ook pluggen. Dat hebben we vorig jaar succesvol zelf gedaan hebben, maar we hebben er gewoon te weinig ruimte voor.”

Auteur Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin