“Zowel bij de paprika’s als bij de komkommer is de start van de teelt goed gegaan”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Z.-H.).
De tros- en cocktailtomaten zijn in week 53 de grond ingegaan, net als de helft van de Sweetelle. In week 1 zijn alle specialties geplant zoals Wild Wonder en Tasty Wonder. “De planten waren iets jonger dan we gewend zijn te planten. We wilden bewust een wat jongere plant poten, maar wel op dezelfde tijd aan de markt komen. Door miscommunicatie werden de tomaten zes dagen later in plaats van eerder gezaaid.”
Van Marrewijk: “Ondanks de jonge plant, maar dankzij het goede groeiweer in januari, lijkt de schade wat betreft de eerste oogstdatum mee te vallen en uiterst beperkt te blijven. Want in week 14 willen we aan de bak met het oogsten van tomaten.” De eerste tros stond eind januari in bloei en is zeer sterk. De bevlieging door de hommels is goed.
Op een van locaties met tomaten zijn enkele mineervliegjes gesignaleerd. Hiertegen is de sluipwesp Diglyphus isaea uitgezet. Sporadisch is ook een Tuta-larve aangetroffen. Bladeren waar een gang van deze larve in zit, worden geplukt om de biologie niet te verstoren.
Betere weggroei paprika’s
De paprika’s zijn in week 3 en 4 geplant. Van Marrewijk: “Zowel de punt als blokpaprika hebben een buitengewoon goede start gemaakt. De weggroei was beter dan andere jaren op de betreffende locatie, mede door een iets jongere plant te poten en een grondbehandeling met knoflook tegen wortelduizendpoot toe te passen.”
De paprikaplanten zijn vrij generatief en worden gedund. “Bij de puntpaprika gaan tot in de derde ring de vruchten eruit. We moeten eerst zorgen dat er een sterke plant staat, die de vruchten kan dragen en niet door onbalans in de problemen raakt. We verwachten half februari de eerste zettingen te kunnen toelaten.”
Bij de blokpaprika duurt het een paar weken langer, “omdat daar nog meer moet gebeuren voordat er een ‘fabriek’ staat. Want als deze plant gaat zetten, hangen er veel meer kilo’s aan het gewas dan bij puntpaprika”, aldus de teeltmanager.
Zoals elk jaar is er bij paprika al een enkele luis gesignaleerd. In deze tijd is dat vooral de rode en boterbloemluis. Om naar biologisch evenwicht te streven zijn sluipwespen Aphidius colemani, galmuglarven Aphidoletes aphidimyza, zweefvliegen en larven van de gaasvliegen (Chrysopa) uitgezet.
Uitbreiding komkommers
De teelt van de gewone komkommer is dit jaar uitgebreid naar 2,3 hectare. In week 4 en 5 zijn de komkommerplanten op een nieuwe onderstam (TRC 11550) geplant. “Twee jaar lang hebben we op ons bedrijf met deze onderstam proeven gedaan. Het resultaat was bevredigend en we hebben de indruk dat er een veel hogere resistentie tegen nematoden is.”
De weggroei van de komkommers gaat goed in het hogedraad 1-stengelsysteem. “De bedoeling is om eind mei of begin juni maar één keer van komkommerteelt te wisselen. Bij meerdere keren wisselen heeft een jong komkommergewas bij heet weer in de zomer moeite om te groeien en in productie te komen.”
Het komkommergewas is nog vrij van ziekten en plagen.
Goede doorworteling aubergines
De aubergines zijn in week 3 en 4 geplant en zijn goed doorgeworteld. “We gaan nu iets droger telen. En we zitten tegen de splitsing aan om uiteindelijk naar drie koppen te gaan. We verwachten de eerste bloei bij aubergines.”
Wat betreft plagen zijn er in de aubergines pissebedden. “Dat is inherent aan het werken met compost. Tegen de pissebedden strooien we ijzertrifosfaatpoeder (een ijzerzout van fosforzuur), om de schade aan het gewas, vooral bij paprika, beperkt te houden. Het helpt ons de plaagdruk redelijk goed te beheersen.”
Auteur: Harry Stijger