Doorgaan naar artikel

Met juiste folie minder hittestress in kers en bes

Als straks de zomer aanbreekt, kan het onder foliekappen tot boven de 50 graden Celsius worden. Diffuus folie kan dan helpen om schade aan bessen en kersen te voorkomen.

We hebben het nu over min 20 graden Celsius, maar straks kan de rode bes kokend aan de struik hangen als de temperatuur onder een foliekap kan oplopen tot boven de 50 graden Celsius. Uit tests blijkt dat de kans op zonnebrand onder standaardfolie groter is.

Dat zegt kleinfruitadviseur Lars Wijnen van toeleverancier Vlamings BV. Op de digitale Kennisdag Kleinfruit & Steenfruit van de NFO deelde hij de resultaten van een proef afgelopen zomer bij drie Brabantse telers van rode bessen met verschillende folies.

Koeler is van vitaal belang

Dataloggers die de temperatuur onder het folie registreerden, laten heel mooi het grote temperatuurverschil onder het folie zien. De temperatuur liep op de warmste dag tijdens de hittegolf op 8 augustus op één van de locaties onder nieuw standaardfolie in de loop van de middag op tot 48,55 graden Celsius. Onder gebruikt standaardfolie, dat na acht jaar door natuurlijke vervuiling zonlicht tegenhoudt, lag de temperatuur met 46,69 graden al bijna 2 graden lager. Onder het extra diffuse folie, waar door toevoegingen een groter deel van het direct zonlicht diffuus wordt, liep de temperatuur tot 44,93 graden op.

Een ander nieuw folie, dat door de producent om zijn warmtewerende werking bij toch een hoge lichttransmissie de naam ‘Koel’ kreeg, bleef de temperatuur op 44,77 graden steken. Dat verschil van 4 graden is van groot belang: het kan net het verschil zijn tussen schade door bladverbranding en zonnebrand aan de vrucht. Bessen en kersen die langer dan een uur aan 45 graden of meer worden blootgesteld, lijden schade door hittestress.

Het beeld op de tweede proeflocatie was vergelijkbaar. Op een derde locatie was een vergelijking tussen gebruikt standaardfolie en bubbelfolie, waarin een soort extra koolzuurbelletjes in de folie zitten. Onder beide folies liep de temperatuur op tot net boven de 50 graden.

Kiezen voor alternatieve folies

Wijnen adviseert fruittelers met plastic overkappingen in de keuze voor het folie meer rekening te houden met het effect op zonnestraling. De nieuwe folies kosten wel meer, maar dat staat niet in verhouding tot de extra schade die kan optreden onder standaardfolie. Welke van de twee nieuwe folies de voorkeur verdient, hangt af van de situatie waarin vooral de rijptijd het belangrijkste is. Extra diffuus tunnelfolie is vooral interessant in de plukmaanden juni en juli als de stralingsintensiteit op zijn hoogst is. Stralingsschade ligt dan eerder op de loer dan hitteschade. Bij een plukperiode vanaf augustus geeft Wijnen de voorkeur aan het folie Koel. Deze folie houdt de warmte beter uit het gewas en komt dus beter uit de hittemetingen later in het seizoen.

Extra maatregelen om zonnebrand te voorkomen

Naast foliekeuze zijn er andere manieren om zonnebrand onder kappen te voorkomen. Een klein deel van de telers beregent op hete dagen over de kappen. Krijten van folie helpt ook en steeds meer telers spannen tussen de kappen boven de grasbaan blauw schaduwnet voor minder direct licht op de struiken. Stressverlagende middelen zullen ook altijd hun rol blijven vervullen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin