Naast in het schaatsen zijn wij ook met onze tuinbouw een wereldspeler. Wat je echter ziet bij de sport is dat we er veel aan moeten doen om dat te blijven. Plotseling verschijnt er een Zweed die niet te kloppen is. In de tuinbouw is het niet anders.
Het is noodzakelijk om vast te houden wat we hebben, maar daarbij continu te zoeken naar verbetering. Vaak wordt de tomatenteelt als vlaggenschip van onze vloot aangehaald, maar alle schepen moeten meevaren.
In de komkommerteelt begint de jaarrondteelt met groeilicht eindelijk terrein te winnen. Hier zijn we laat mee begonnen. In Finland en Rusland heeft men al jarenlang ervaring. We hebben ons door de Spanjaarden laten afbluffen en beginnen nu terrein terug te winnen.
Economisch klimaat in Nederland moet soepeler
Een andere tak waar ik me zorgen om maak, is de bioteelt. We hebben hier enorm veel kennis over. Ondanks het feit dat de bestaande bedrijven goed draaien, vindt de uitbreiding in het buitenland plaats.
We hebben ons door de Spanjaarden laten afbluffen
Het zijn maar een paar voorbeelden, maar ze geven te denken. De reden is te vinden in het economische klimaat waarin wij in Nederland moeten ondernemen. Het zou allemaal wat soepeler moeten kunnen. In verhouding tot andere landen is onze arbeid te duur. Ook milieueisen zullen onze kostprijs verder opdrijven in de toekomst.
Kip met gouden eieren is onbegrepen in Den Haag
Overal is wel een oplossing voor te vinden, maar enthousiasme moet van twee kanten komen. Gelukkig is er weer wat te kiezen in maart. Velen denken dat onze democratie niet meer werkt. Ik moet ook zeggen dat na tien jaar Rutte ons democratische gevoel niet gegroeid is, maar er zijn tegenwoordig veel smaken in Den Haag. Daarom zou ik willen adviseren niet zomaar een stem uit te brengen, maar eens goed te kijken welke partijen nu echt iets voor de tuinbouw willen doen. Want zij die echt begrijpen dat we een kip die gouden eieren legt moeten koesteren, mogen een land besturen.