Doorgaan naar artikel

‘Robotisering is hét thema’

Sommige nieuwe ontwikkelingen zijn al langere tijd onder het oppervlakte aanwezig, voordat ze doorbreken en grootschalig worden toegepast. Maar dan opeens zijn ze er. De indruk bestaat dat dit fenomeen bij de robotisering in de tuinbouw het geval is.

In 2010 werd op de Delphy-appeldag het prototype van de eerste appelplukrobot gepresenteerd. Het was een hele operatie om deze enorm grote machine vanuit België naar Nederland te krijgen. De machine werkte, maar daar was ook alles mee gezegd. Nog veel verbeterpunten om het functioneel en praktijkrijp te maken. Maar de ontwikkelingen, zeker op het gebied van de robotisering, gaan in snel tempo voort en komen steeds meer boven het oppervlakte.

Robotisering in combinatie met digitalisering van de teeltsturing zal de schaalvergroting nog verder versnellen

Demodagen toegenomen

Het aantal demodagen waarbij een of andere vorm van robot wordt gedemonstreerd, is vorig jaar enorm toegenomen. Of het nu gaat om het demonstreren van een drone die vliegende insecten uit de kas wegvangt of een robottrekker van 165 PK die volledig geautomatiseerd grondbewerking uitvoert, beide werden in 2020 in de praktijk gedemonstreerd.

Vooravond van grote doorbraak

Het ziet ernaar uit dat we aan de vooravond staan van de grote doorbraak van robotisering in de land- en tuinbouw. Het blijft lang onder de oppervlakte, maar als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Ondernemers die hier tijdig op inspelen, blijven aangehaakt.

Verdergaande robotisering is een goede ontwikkeling. Nu zijn we in de tuinbouw nog te veel afhankelijk van vreemd personeel. Robotisering zal perspectief bieden om deze afhankelijkheid te verminderen. Robotisering in combinatie met digitalisering van de teeltsturing zal de schaalvergroting nog verder versnellen. Het worden tien spannende jaren!

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jacco van der Wekken

directeur Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin