Het Noord-Hollandse Stompetoren is zeker niet het episch centrum voor de teelt van spruiten. “Hier in de buurt zit nog een collega, dan heb je het wel gehad”, reageert Job van der Burg. “Van origine komen we uit Berkel en Rodenrijs, dan heb je het wel over de vijftiger jaren van de vorige eeuw.”
Samen met broer Ad teelt hij naast spruiten ook consumptieaardappelen en graan. De spruiten zetten de broers via de particuliere handel af.
De pluk start normaliter in de laatste week van augustus. De pluk van de laatste spruiten stond het afgelopen seizoen op de planning voor half februari. “De laatste hebben we iets eerder geplukt, precies voor de vorst”, zegt Van der Burg.
IJsspruiten in vriescel
Teeltseizoen 2020-2021 is echter nog niet afgerond, want er liggen nog stammen ijsspruiten in de vriescel. “Volgens de afnemer kunnen we half maart starten met plukken”, aldus Van der Burg op 5 maart. “Ze zijn ook voor consumptie in Nederland. We doen dit nu een jaar of zeven, de handel vroeg of we het seizoen wilden verlengen. We hebben de planten in de eerste twee weken van januari naar binnen gehaald. De pluk kost zo’n veertien dagen, het is een activiteit die rond te rekenen is. Het ras is Thames, want de spruiten mogen niet te grof worden.”
Consequentie is wel dat de seizoenen elkaar zowat naadloos opvolgen. “De eerste planten gaan rond 10 april de grond in. Ze worden afgeleverd als we nog bezig zijn met de laatste ijsspruiten.”
Vanaf eind maart willen we gaan experimenteren met een biofrees
Niet-kerende bodemaanpak
Het planten gaat in combinatie met een frontfrees voorop de trekker. Die frees maakt onderdeel uit van een niet-kerende bodemaanpak. Van der Burg: “Daarmee zijn we volop bezig. Vooraf spitten of woelen we, ploegen gebeurt eigenlijk niet meer. Aardappelen vinden we als voorvrucht het mooist, daar komt deze keer wat minder van terecht. Dit jaar is het vooral graan, daar is ook niets mis mee. We zijn gewend die grond te spitten, het afgelopen najaar lukte dat niet, zodat alles nu mooi groen is…” Hij vervolgt: “Dat is ook wel passend, gezien de trend de grond jaarrond bedekt te houden. Daar hoort nog wel wat glyfosaat bij, dat is wat minder. Daarom willen we vanaf eind maart wat gaan experimenteren met een biofrees. Dat is de laatste jaren toch een ontwikkeling.”
Auteur: Joost Stallen