Nog even doorsnoeien, alvast wat spuiten en schoffelen en de betonpalen al, klaar voor nieuwe inplant.
Biologisch fruitteler Toine Janssen uit Winssen is momenteel met zijn snoeiploeg als loonsnoeier bij anderen aan het snoeien. Thuis is hij bijna klaar met de snoei. Eén perceel met vorig jaar een rijke oogst heeft hij bewust nog niet eerder gesnoeid omdat hij eerst wilde zien wat er echt aan bloemknoppen zit. Zoals het er nu naar uitziet, valt het nog niet tegen.
Biologisch spuiten
Het gewasbeschermingsseizoen is inmiddels ook gestart. Met een eigen weerstation en het Rimpro-model wordt de situatie rond schurft intensief in de gaten gehouden. In de appels is vorige week voor het eerst gespoten tegen schurft, maar achteraf was het de vraag of het nodig was.
Bij peren is al enkele keren gespoten omdat in de biologische perenteelt takschurft speelt. Normaal gesproken spuit je de eerste keer tegen schurft bij de eerste groene delen en als de ascosporen rijp zijn. Bij takschurft begint de uitstoot van conidieën al vroeger in het seizoen.
Eerste ronde met de schoffelmachine
Voor de regen is er een eerste ronde met de Ladurner-schoffelmachine gemaakt. Met een rijsnelheid van 3 km/u kost dat ongeveer 2 uur per hectare. Hoe vaak je dat in het seizoen doet, wisselt elk jaar wel wat, maar een keer of acht schoffelen maakt de onkruidbestrijding in de biologische teelt heel wat arbeidsintensiever.
“Misschien dat je op het eind van het seizoen soms net wat harder kunt rijden, maar vroeg in het seizoen wil je het er strak bij hebben liggen”, zegt Janssen erbij. De basisbemesting met kippenkorrels en de 100% plantaardige Plant Based Nitro zijn ook voor de regen gestrooid en met de Ladurner ingeschoffeld.
Betonpalen voor nieuwe inplant
De betonpalen voor de nieuwe inplant zijn nu ook geleverd. Op zijn buitenperceel zijn nu de oudste Elstar uit plantjaar 2000 gerooid. Om plaats te maken voor een nieuwe aanplant van Elstar, maar dan van de mutant Elrosa. Janssen heeft bewust voor deze mutant gekozen omdat die wat gladder is. Dat lijkt hem een voordeel omdat in de biologische fruitteelt vaak wat meer verruwing speelt. Voor de inplant daarvan start, worden in een jong perceel Elstar nog wat bomen met vruchtboomkanker ingeboet met jonge bomen.
Laatste cel peren verkocht
De laatste cel met peren is net verkocht en naar verwachting volgt de laatste cel met Maribelle-appels die als BelleBio verkocht worden de komende maand. Daarmee is het afzetseizoen redelijk vlot en naar tevredenheid verlopen.
Toch merk je ook wel in Nederland meer aanbod door de omschakelaars, zegt Janssen. Zo is het afzetseizoen van de peren is toch al snel een maand langer dan we in eerdere jaren gewend waren.
In buitenlandse teeltgebieden is er relatief veel omschakeling naar appels. De Nederlandse biotelers richten zich nog wel op de export van appels, maar ondervinden steeds meer concurrentie van scherpgeprijsde appels.