‘Saai stil’, zo werd afgelopen januari de markt voor sluitkool gekarakteriseerd. ‘Gevaarlijk stil’, is een kwalificatie die twee maanden nadien op begin te borrelen.
Sluitkool op contract gaat gewoon de deur uit, maar voor kool richting de vrije markt is dat zeker niet aan de orde. Het resulteert voor witte kool in de maat 36 in een vergoeding van 9 á 10 cent per kilo, en voor fijnere witte kool (60) van 14 á 15 cent.
Rode kool brengt 20 tot 21 cent per kilo op. Pasen wil – met name voor rode kool – nog wel eens prijsopdrijvend werken, maar ook daar is nu geen sprake van.
Loos alarm
Evenzo leek er de afgelopen twee weken sprake van wat meer vraag met een lichte prijsopleving, maar ook dat bleek ‘loos alarm’. Als een van de oorzaken voor het uitblijven van voldoende vraag wordt regelmatig gewezen op de gesloten horeca, bedrijfsrestaurants en dergelijke. Het ligt niet voor de hand dat daar op korte termijn veel gaat veranderen.
Duitsland ook slecht
Voor kool uit het Duitse koolgebied Dithmarschen is het niets beter, geeft telersvoorzitter Christian Ufen aan: “Veel aanbod, weinig vraag.” Kool in grote maten in boxen brengt 8 cent per kilo op, en 11 cent in netzak. Kleinere maten voor de verse markt brengen, afhankelijk van de sortering, 10 tot 12 cent op.
Rode kool is aanzienlijk beter geprijsd: 25 tot 30 cent per kilo. Volgens Ufen werd rode kool tot eind februari goed gevraagd, afgelopen maand bleef daar niets van over. Een reden voor de omslag weet hij niet te geven.
Tekst gaat door onder de foto
Vrees
Optimisme over het marktverloop in de komende periode ontbreekt, in ieder geval bij Ufen. Hij vreest dat uiteindelijk niet alle bewaarkool verkocht gaat worden, of er zou zich een herhaling moeten voordoen van de marktverschuiving als in 2015. Tot in juni was de prijsvorming in mineur, waarna de prijsvorming alsnog krachtig opveerde.
Verwachting: voorlopig nog ‘saai stil’.