Doorgaan naar artikel

Koolplanten passen tactiek verschroeide aarde toe

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat sommige koolplanten delen van hun blad laten afsterven als bepaalde vlinders daar eitjes op hebben gelegd. De techniek was al bekend, maar het onderzoek heeft tot nieuwe inzichten geleid.

Het gaat om enkele gewassen uit de kool- en mosterdfamilie (Brassicaceae) die zich op een bijzondere manier verdedigen tegen vraat door rupsen van bepaalde vlinders. Nadat die vlinders hun eitjes op een blad hebben gelegd, ontstaat een necrose (afstervend weefsel) op het blad. Daardoor gaan die eitjes dood en ontwikkelen zich geen rupsen. Deze ‘tactiek van de verschroeide aarde’ van planten is al sinds de jaren tachtig bekend, maar het onderzoek van Wageningen University & Research heeft tot nieuwe inzichten geleid. Alleen een sterk verwant deel van de Brassicaceae gebruikt deze tactiek, en ook nog tegen een beperkt aantal vlinders.

Afzet eitjes

In het onderzoek werden 31 soorten uit de familie van de Brassicaceae onder de loep genomen. Op de plantenbladeren werd een vloeistof aangebracht met daarin de eitjes van vlindersoorten die doorgaans eitjes op die plant leggen. Vier sterk verwante plantensoorten ontwikkelden necrose als ze in contact waren gekomen met deze vloeistof, maar alleen als de eitjes afkomstig waren van koolwitjes (Pieris). Dit duidt er op dat specifieke vlindersoorten verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van necrose bij koolplanten. De necrose maakt deel uit van de evolutionaire wapenwedloop tussen koolplanten en koolwitjes.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin