Doorgaan naar artikel

Miljoenenfraude bij supermarkten

Hoe moet je dat nou lezen? Miljoenenfraude bij supermarkten. De helft van de franchisers van de opgeheven supermarktketen Super de Boer drukte geld achterover uit eigen kassa.

De fiscus heeft zo ruim 18 miljoen euro omzet ontdekt. Mogelijk vindt de belastingdienst straks bij andere ketens evenzo grote fraudecijfers. En ben ik cynicus als ik zeg dat dit het topje is van de ijsberg? Dat de belasting nog iets heeft aangetoond is knap omdat er vaak geen sluitende administratie is.
De fraude is verbluffend simpel. Franchisers met een eigen winkel die het logo huren deden alsof er producten retour kwamen, maar staken het geld in eigen zak. Zo zijn er nog meer van dat soort trucs uitgevoerd of werd gewoon stelselmatig een greep gedaan in de kassa. Hoe moet je dat lezen als toeleverancier? Het is toch geld dat deels bestemd is om de rekening te betalen voor de geleverde producten, voor u als teler bijvoorbeeld. Super de Boer was vaste afnemer van The Greenery spullen. Dat heeft – op een beperkte schaal want u heeft het niet gemerkt – toch invloed gehad op de toeleveranciers.

Er is altijd betaald voor uw product, dat is waar, maar het komt toch uit de lengte of de breedte. Er is een marge en daaruit worden alle kosten betaald en winstdoelstellingen gehaald. De winkelprijs is erop afgestemd. De marge werd opgekrikt om al die doelstellingen te halen. Als iedereen een greep uit de kassa doet moeten de prijzen gewoon nog wat omhoog in de winkel en de vraag is of dat goed is voor de leveranciers van bijvoorbeeld groente en fruit.

Al langer is bekend dat van de diefstallen in de winkels het grootste deel door personeel gebeurt. Een franchiser vertelde me dat pas. Daarvan is het management de hoofdverdachte, zij hebben de mogelijkheid om te stelen als ze als laatste naar huis gaan en de kassa geteld is. Het is ook zo simpel, omdat de meeste winkels geen sluitende administratie hebben.

Je zou zeggen dat met digitale technieken alles geregistreerd is wat binnenkomt en wat wordt omgezet, maar in de praktijk slaagt alleen AH erin de bedrijfsvoering zo sluitend te krijgen. Stelen is een kinderspel in de supermarkt. Het is ook niet de enige oplichtingsmethode. Weegschalen van slagerijen in supermarkten zijn in het verleden regelmatig betrapt op afwijkingen, ten voordele van de winkel. We worden allemaal een beetje bestolen, aandeelhouders, klanten en leveranciers.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin