Tielemans Groentekwekerij in Boekel heeft in week 16 een nieuwe hogedraadteelt komkommer geplant.
De huidige teelt volgt op de eerste ervaring die het teeltbedrijf heeft opgedaan met een echte belichte winterteelt, met zowel Son-T als led. Teeltverantwoordelijke Jan Biemans blikt daar tevreden op terug. “We hebben geen grote fouten gemaakt, al zien we links en rechts wel wat mogelijkheden om de teelt verder te optimaliseren. Misschien door de plantafstand nog wat aan te passen. Of we schuiven wat met de gewasdraden om de lichtverdeling wat beter te maken. Zo blijft er geen licht onbenut, doordat het niet opgevangen kan worden door de planten.”
Productie bleef doorgaan
Die lichtbenutting heeft te maken met het feit dat blad niet echt goed wilde strekken, op de manier zoals dat in onbelichte teelten gebruikelijk is. Biemans: “Zeker op het eind van de teelt, met meer verrood van het toenemende zonlicht erbij, hadden we verwacht dat de bladeren weer meer zouden strekken. Maar dat is niet gebeurd. De gekrulde bladstand is gebleven. Het gewas leek helemaal op, maar bleef wel komkommers geven. De productie kwam er gewoon af. Dus het zal wel zo horen in een belichte winterteelt, ook al is het niet het type gewas zoals je dat op het oog wilt hebben.”
Evaluatie komkommerteelt
Vanwege de snelle beslissing vorig jaar om met een belichte winterteelt te beginnen, moest er heel vlug gehandeld worden en stond er druk op alle beslissingen en teelthandelingen. “Komende keer kunnen en willen we attenter op een aantal zaken zijn. Nu zitten alle ervaringen nog vers in het geheugen. Dus in de komende tijd willen we een goede evaluatie maken. Want voor je het weet is het weer tijd voor een volgende winterteelt.”
Keuze tijdstip teeltwisseling
Op het gehele bedrijf is een grondige schoonmaak en teeltwisseling uitgevoerd, waarbij onder meer alle matten en plastic zijn vernieuwd en steuntjes zijn gestoomd. “Daar hebben we een paar weken over gedaan”, zegt Biemans. Hij heeft getwijfeld of die totale bedrijfsschoonmaak beter in oktober of in april kon plaatsvinden. “April is meestal een echte productiemaand. Maar met de huidige lage prijzen is het toch geen verkeerde keus geweest om voor april te kiezen.”
Lampen benutten
In de nieuwe huidige hogedraadteelt, met het ras Uniformico, gaan de lampen om 04.00 uur nog even aan om de jonge planten te helpen. “Met de huidige nog koudere buitenomstandigheden doe je daar geen schade mee, waarbij het scherm ’s morgens toch dicht ligt. En als we wat CO2 kunnen geven, en de stroom is niet zo duur, waarom zou je dan de lampen niet aanzetten?”
Bij de klimaatinstellingen wordt een nachttemperatuur van 20 graden Celsius aangehouden, wat eerder 19 graden was, gevolgd door 21,5 graden overdag.
Preventieve inzet tegen luis
Vanwege het verdwijnen van allerlei gewasbeschermingsmiddelen, is preventief begonnen om alvast wat Aphidius uit te zetten tegen luis. Biemans: “En nu maar hopen dat die eerder het eerste luisje vindt dat binnenvliegt dan wij. Want als luis eenmaal de kans krijgt, kan het heel hard gaan.”
De matten zijn niet met een grote snee uitgedraineerd, maar er is alleen een klein gaatje in de mat-hoes geprikt. Dat voorkomt een grote plons drainwater ineens, die het lastiger maakt om alle water goed op te vangen en opnieuw te gebruiken.
Eerste plaaginsecten
Op een andere locatie staat een traditionele teelt met Proloog, die tot begin juni doorloopt. De plaagbeheersing is onder controle. “Al begin je zo zoetjes aan wel wat beestjes te zien”, zegt Biemans.
Auteur: