Chris van der Sterre in Bleiswijk teelt voor het zevende jaar biologische spruitkool. Dit jaar krijgt hij er nog wat werk bij, met de teelt van grasklaver, quinoa, doperwten, aardappelen en mierikswortel.
Met grasklaver is de teler al twee jaar in de weer, vanwege de omschakeling van zijn eigen land naar biologisch. De andere nieuwe teelten komen voort uit een nieuwe samenwerking die hij dit jaar is aangegaan met een biologische collega, Ekodorp in Alphen aan den Rijn.
Van der Sterre gebruikte de afgelopen jaren de grond van deze collega voor zijn spruitkoolteelt. Dat gebeurde op basis van een deelbouw-overeenkomst, met een splitsing van de kosten en de opbrengsten.
Nieuw bedrijf opgezet
Voor de nieuwe opzet is het bedrijf Biowel opgericht, met een gelijke inbreng van grond (elke 18 hectare) voor de biologische activiteiten. Van der Sterre is ook het aanspreekpunt voor Biowel. Wat betreft teeltkennis: “Ik heb ervaring met aardappelen telen. Voor de rest geldt dat een mens nooit te oud is om te leren.”
Van der Sterre is 60 jaar, dat is voor velen niet direct een leeftijd meer om nog in nieuw bedrijf te stappen. “Ik vind het juist leuk. En ik ben toch een soort van werkverslaafde. Daar kan ik ook niets aan doen.”
Planten mierikswortel
Hij heeft dan ook volop werk te verzetten. “Op maandag 26 april hebben we de erwten gezaaid. De eerste aardappelen zitten er vanaf eind februari in. Mierikswortel is van planten uit het buitenland, van biologisch opgekweekt materiaal. Het planten gaat in handwerk: op aardappelruggen in gaten op 40 centimeter onderlinge afstand. Het zijn een paar duizend planten, dat gaat wel lukken.”
Moeizame start spruitkool
Van het areaal spruitkool zat vorige week 2,5 hectare in de grond, met het ras Silvia, geplant op 24 april, en Divino geplant op 5 april. “Dat is van zaad dat Skal heeft goedgekeurd, want biologisch. Voor de latere plantingen kunnen we wat rassen met ontheffing gebruiken. Die planting van begin april is nog geen succes. Door hagel, nachtvorst, emelten, slakken en duiven. Alles wat je bedenken kunt, heeft eraan meegewerkt dat de planten nog net zo groot zijn als toen ze in de grond werden gezet. Ik denk dat het nog wel goed komt, maar ik heb er nog inboetwerk aan.En als biologisch teler moet je ook optimistisch zijn.”
Zwartpoten
Afdekken met doek is geen oplossing, in ieder geval niet voor Divino, leert de ervaring. Van der Sterre: “Ik heb dat eerder wel een jaar geprobeerd, maar daarmee loop je kans op zwartpoten. Dat mislukte faliekant.” In de week van Koningsdag moest de teler 7 hectare spruitkool planten.
Gras-klaver onderwerken
De hoofdgrondbewerking is ploegen, dat is de enige manier om gras-klaver goed ingewerkt te krijgen. “Werk je dat niet netjes weg, dan houd je er eerder last van.” Voor de stikstofbemesting wordt digestaat (uit een mestvergister) gebruikt, afkomstig van Ekodorp. Die basis wordt aangevuld met biologische N-korrels à € 5,60 per kilo zuivere N. “Het gaat dus niet helemaal voor niets …”
Auteur: Joost Stallen