Luc Linders uit Beringe teelt rabarber en zo’n 16 hectare asperge. Bij de teelt van rabarber gaat het bij hem puur om de vervroegde teelt in zeven voormalige champignoncellen.
De oogst daarvan start in de eerste week van oktober en eindigt eind maart. “We zetten dan iedere week een cel vol en als een cel is afgeoogst, komt er de volgende ronde in te staan. Zo halen we twee tot tweeënhalve ronde per cel. Het zou nog beter uitkomen als we acht cellen zouden hebben, want met dat zevenwekenschema komen we qua teeltduur eigenlijk net niet uit”, licht Linders op 29 april toe.
Planten van plantenkweker
Voor zijn aanpak heeft hij per jaar circa 2 hectare aan plantmateriaal van het ras Goliath nodig. “Tot twee jaar geleden scheurden we de planten voor de opkweek zelf, maar sinds twee jaar kopen we ze bij een plantenkweker”, zegt de teler. “Door de jaren heen zijn onze eigen planten waarschijnlijk verzwakt, maar wat daar nou precies de oorzaak van is, daarover zijn de meningen verdeeld. Het gevolg is wel dat een deel wegrot en wat overblijft slecht produceert. Ik heb nog een partij plantmateriaal van mezelf overgehouden om te kijken of ik de werkelijke oorzaak nog achterhalen kan.”
Arbeidspiek verminderen
Een andere reden om met de eigen opkweek te stoppen is de arbeidspiek die dat met zich meebrengt. “Het scheuren en planten van de rabarberpollen valt samen met de oogst van asperges. Eigenlijk past dat niet goed bij elkaar. Allebei hebben beide gewassen wel de volle aandacht nodig.”
We komen over heel het seizoen bekeken uit op een middenprijs van € 2,30 per kilo
Middenprijs is kostprijs
De afzet verloopt via ZON fruit & vegetables. “Dit jaar hebben we begin april de laatste geoogst. Van oktober tot februari waren de prijzen slecht, daarna is het wel bijgetrokken. Toch komen we over heel het seizoen bekeken uit op een middenprijs van € 2,30 per kilo. Dat is ook de kostprijs, dus ja, daar schiet je niet veel mee op. Gelukkig hebben we vorig seizoen wel een goed seizoen gedraaid.”
Het net afgesloten mindere seizoen valt waarschijnlijk vooral te verklaren door de effecten van corona en de achterblijvende exportvraag. Ook was de productie wat lager dan gebruikelijk door tegenvallend plantmateriaal.
Auteur: Stan Verstegen