De tuinbouw kent een structureel probleem met personeelsvoorziening: zowel wat betreft uitvoerenden als hoger opgeleid personeel.
We denken dit tekort aan personeel te kunnen oplossen door onze arbeid zoveel mogelijk te robotiseren. Het robotiseren van processen betekent inderdaad dat we minder uitvoerende arbeidskrachten nodig hebben. Het betekent echter ook, dat we meer hoger opgeleid personeel nodig hebben. We verleggen het probleem.
Duurzaam produceren?
Wat is dan de oplossing? Als Mohammed niet naar de berg wil komen, verplaatsen we de berg naar Mohammed. Iedereen heeft zijn mond vol van duurzaamheid, maar produceert ondertussen in Nederland (vanwege de optimale klimaatomstandigheden) en exporteert zijn producten, binnen Europa en ook daarbuiten.
Lokaal produceren?
Ieder nadeel heeft een voordeel: corona heeft menigeen aan het denken gezet. Moeten we niet weer lokaal gaan produceren? Ik weet het: ook Delphy onderzoekt in Bleiswijk of we paprika’s en aubergines jaarrond kunnen produceren in Nederland, zodat we de Spanjaarden op de markt de loef kunnen afsteken. Maar toch: wie produceert daar waar de markt en de mensen zijn, die doet daar ook zijn eigen gemoedsrust een plezier mee.
Goede opbrengst in kwaliteit en kwantiteit
Ik hoor u nu denken: dat heb ik vijftien jaar geleden al gedaan en dat werkte niet. Ik haalde niet de kwaliteit en de kwantiteit van mijn productie in Nederland en alsnog werden de producten getransporteerd naar Nederland en gesorteerd, alvorens ze in de schappen lagen. Echter, de tijd is veranderd: leve het digitale tijdperk! Op dit moment sturen wij als Delphy al diverse bedrijven autonoom aan met een goede opbrengst in kwaliteit en kwantiteit. Dus wie volgt?