Doorgaan naar artikel

Uitgangsmateriaal ook toetsen op duurzaamheid

Als uitgangsmateriaal van rassen in kwaliteitstoetsen ook wordt beoordeeld op duurzaamheid, zal dat rassenkeuze beïnvloeden.

De huidige wetgeving voor productie en verkoop van zaden en jonge planten is verouderd. Nu wordt te weinig getoetst op het effect van het gewas op biodiversiteit en klimaatverandering. De focus ligt teveel op kwaliteit van uitgangsmateriaal voor de juiste prijs. Nederland is voorstander van modernisering van de EU-wetgeving voor uitgangsmateriaal. Dat schrijft Carola Schouten, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in een brief over de komende Europese Landbouwraad met de EU-landbouwministers.

Milieudoelstellingen

Als de wetgeving voor uitgangsmateriaal wordt aangepast, kan dit ook worden ingezet voor het halen van milieudoelstellingen. Zo bezien moet de regelgeving de rassenkeuze voor telers in de toekomst beïnvloeden, al schrijft de minister dat niet impliciet. Toch is de aanpassing nodig om via rassenkeuze aan duurzaamheid te winnen. Veel veredelaars houden overigens al rekening met duurzaamheid bij rasontwikkeling.

Twaalf richtlijnen

De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar de huidige regelgeving. Nu is deze verouderd en gefragmenteerd. De regels liggen vast in twaalf richtlijnen, waardoor landen deze verschillend uitvoeren. Ook staat de regelgeving moeilijk nieuw technieken toe om plantenrassen te onderzoeken. Verder zijn geen eisen opgesteld voor registratie van materiaal dat geschikt is voor gebruikers in de biologische teelt of hobby-tuinders.

Draagvlak onderzoek

De Europese Commissie vraagt lidstaten zich uit te spreken over een mogelijk vervolg. Als de wens er bij voldoende lidstaten is, pakt de Europese Commissie de regelgeving aan, schrijft de minister. Nederland stemt voor aanpassing van de regels voor uitgangsmateriaal.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin