Doorgaan naar artikel

‘We zien elk perceel witlofwortelen iedere 14 dagen’

Barry van Hooijdonk begeleidt de witloftrek op de locaties van Nature’s Gold in Zundert en Langeweg.

Hij begeleidt daarnaast de wortelteelt in West-Brabant, op Goeree-Overflakkee en in de NOP en Flevopolder. “Ik start normaal in Zundert met een teeltcontrole en in de winter vaak ook een controle van de koelcellen. Vervolgens rijd ik door naar Langeweg.”

Wortelteelt nauwgezet volgen

De wortelteelt is contractwerk, maar ze volgen die nauwgezet. “Alle percelen worden om de 14 dagen bezocht door iemand van het bedrijf of door iemand van adviesbureau TTW. Zo houden we het in eigen beheer, want we willen wortels die geschikt zijn voor Kort Dik en voor fijner lof. We zaaien daarom ook wat meer dan gebruikelijk. Natuurlijk zitten er ook dan dikkere wortels tussen, maar liefst niet te veel.” De eerste zaai dit voorjaar was op 3 mei. “Nog niet onder ideale omstandigheden, maar met voldoende vocht, en in afwachting van temperatuur.”

Met name de mineervliegmiddelen zijn eigenlijk niet meer dan lapmiddelen

Druk witlofmineervlieg

Teeltbegeleider Van Hooijdonk wijst op de oplopende druk in de laatste jaren van de witlofmineervlieg en ook van slawortelluis. “Met name de mineervliegmiddelen zijn eigenlijk niet meer dan lapmiddelen. Door monitoring proberen we het optimale bestrijdingsmoment vast te stellen. In het Zuidwesten doen we dat met de Groene Vlieg.”

Drie rassen

Een nieuw trekseizoen start in week 43 met Topscore, gevolgd door Flexine (vanaf februari) en Vintor (vanaf augustus). “Heel standaard dus, dat is het zekerst. Proefjes met nieuwe rassen zijn vanwege ons productievolume moeilijk in te plannen en wat goed is, komt toch wel bovendrijven. Een ras met een loftype en productiecapaciteit als Topscore, maar wat minder breukgevoelig. Dat zou nog wel een mooie aanvulling zijn.”

A- en B-bak

De locatie in Langeweg was tot enkele jaren geleden van de broers Cees en Ad den Reyer. Na de overname volgde er op technische vlak diverse wijzigingen. De bemesting gaat echter nog als voorheen, met een A- en B-bak, met de handmatig meststoffen toedienen op basis van EC-metingen.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Barry van Hooijdonk

Teeltspecialist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin