De jongste ophef rond arbeidsmigranten toont de gaten in het beleid rond deze groep. Overheden doen niet meer dan waar ze verantwoordelijk voor zijn, de betreffende 50 Roemenen zijn ondertussen ‘met de noorderzon vertrokken’. De deuk in het imago van de tuinbouw blijft nog even.
Bij een gezamenlijke controle door de vreemdelingenpolitie, de Inspectie SZW en de gemeente Maasgouw werden op een ‘boerderijcomplex’ in het Limburgse Linne vorige week ruim vijftig arbeidsmigranten aangetroffen onder ‘erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden’. Burgemeester Sjef Strous van de gemeente Maasgouw spreekt in diverse media van intimiderend gedrag van de voorman, arbeidsmigranten die aangeven te zijn geslagen en die een kwetsbare en verwaarloosde indruk maakten, veel te veel mensen in te kleine ruimtes, vervuild, slecht geventileerd, brandgevaarlijk, stapelbedden tot vlak onder het plafond, bijna alles zoals het niet moet.
Direct een einde gemaakt
De gemeente heeft direct een einde aan de situatie gemaakt en de eigenaar opgedragen de arbeiders elders te huisvesten. Aan de NOS liet de gemeente Maasgouw echter gisteren al weten dat de Roemenen ‘met de noorderzon’ vertrokken waren. “We weten niet waar ze nu ondergebracht zijn.” Het is voor de betreffende arbeidsmigranten te hopen dat dat op een plek is, waar alle voorzieningen tiptop in orde zijn. Maar gezien de schaarste van dat soort onderkomens, en de juist nu piekende behoefte aan de arbeid van internationale werknemers, is de kans op het tegendeel verre van denkbeeldig.
Aspergeteelt onder het vergrootglas
De link met het aspergeseizoen wordt her en der gelegd, al is officieel niet bekend gemaakt om wat voor bedrijf het hier gaat of welke werkzaamheden de Roemenen verrichtten. Dat de aspergeteelt extra onder de aandacht staat, dat liet Inspectie SZW echter al eerder weten. En dat leidde ook eerder in mei alweer tot overtredingen bij aspergekwekers, die de media haalden.
‘Daar heb je er weer eentje’
Diezelfde media halen er dan graag nog Emile Roemer bij, die vorig jaar het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten leidde. Roemer reageerde vanmorgen op het Radio 1 Journaal met “Ik dacht: ‘daar heb je er weer eentje’.” Net als vermoedelijk het gros van de radioluisteraars.
Maar behalve dat de schuld van elke ondeugdelijke woonsituatie ligt bij de eigenaren van de behuizing, in dit geval die mensen in Linne, geeft Roemer ook aan dat de ontoereikende registratieverplichtingen bij overheden aangepakt zouden moeten worden. Zonder registratie blijven arbeidsmigranten immers wel heel makkelijk onder de radar, waardoor we nieuwe malversaties moeilijker kunnen voorkomen.
De Inspectie SZW laat weten dat nog in onderzoek is of deze specifieke, inmiddels spoorloze arbeidsmigranten correct werden betaald en hoe er werd omgegaan met de arbeidstijden. Dat er nog geen boete is opgelegd in deze zaak, dat is dus vermoedelijk ook een kwestie van tijd.
SER vierkant achter Commissie Roemer
En een beter aansluitende landelijke aanpak van goed werken met arbeidsmigranten, dat is door Minister Koolmees van SZW doorgeschoven naar het volgende kabinet. De oude Tweede Kamer was het met de aanbevelingen van Roemer al bijna Kamerbreed eens, ook betreffende regulering van uitzendbureaus en handmatige loonbedrijven. in de nieuwe kamer zal ook zeker een brede meerderheid voor de maatregelen op het gebied van die regulering en van een beter georganiseerde huisvesting te vinden zijn. Die volmondige steun is er in ieder geval al bij de Sociaal Economische Raad dat vandaag een niet mis te verstaan advies uitbracht over hervorming van de arbeidsmarkt en de behandeling van arbeidsmigranten. “Voer de aanbevelingen van Commissie Roemer onverkort uit”.
LLTB: geschrokken van berichten wanpraktijken
De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) is geschrokken van de berichten in de media over de wanpraktijken rondom de huisvesting van internationale werknemers in Linne. “Goed werkgeverschap staat bij ons hoog in het vaandel en wij doen er alles aan om onze leden hierbij te ondersteunen”, zegt LLTB-bestuurslid Susanne Görtz in een schriftelijke reactie. Dat betekent dat werkgevers hun werknemers met respect behandelen, ongeacht de contractvorm en dat zij in een veilige en gezonde omgeving kunnen werken. “Uiteraard om aan de regels te voldoen, maar op de eerste plaats omdat onze werknemers het natuurlijk bij ons naar hun zin moeten hebben. Er wordt veel gewerkt met vaste groepen die ieder jaar terugkomen naar dezelfde ondernemer”, vertelt Görtz. De LLTB gaat met de betreffende ondernemer in gesprek, maar gaat niet verder in op deze individuele kwestie en wacht de uitkomsten van eventueel onderzoek af.