Doorgaan naar artikel

Biomassa tijdelijk uitgesloten in subsidieronde

Subsidie aanvragen voor houtige biomassa voor lage temperatuurwarmte is tijdelijk niet mogelijk.

Het kabinet heeft in de najaarsregeling SDE++- eisen voor biomassa zo aangescherpt dat installaties voor lage temperatuurwarmte buiten de voorwaarden vallen. Het kabinet noemt het belang van biomassa voor ontwikkeling van warmtenetten wel groot. Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Klimaat en Energie) komt met dit besluit tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Die wil dat subsidieverstrekking wordt opgeschort voor biomassa totdat een afbouwscenario is afgesproken.

Geen gevolgen bestaande installaties

Dit besluit heeft geen gevolgen voor al afgegeven subsidies. In Andijk, Asten-Heusden, Bitgum, Bleiswijk, Egche. Lingwaard en Maasbree staan al biomassacentrales in glastuinbouw. Er zijn nog centrales gepland, waarvoor al wel een SDE-subsidie is verstrekt, maar de bouw stuit vaak op weerstand.

Kostbaar alternatief

Het kabinet onderstreept in het persbericht van dit besluit dat houtige biomassa binnen de subsidieregeling (SDE++) één van de goedkoopste warmtebronnen is. Een uitfaseermoment van 2030 is financieel de beste oplossing. Een snellere afbouw kost geld. Het vervangen van deze bron door alternatieve warmtebronnen leidt namelijk tot een toename van de subsidie-uitgaven. Als verstrekken van subsidies voor houtige biomassa vandaag stopt in plaats van in 2030, stijgen de uitgaven tot € 2,7 miljard. Hoe dichter bij 2030 wordt gestopt met subsidie-afgifte, hoe lager deze kosten worden, aldus het ministerie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin