Met het warme weer krijgen de bladgewassen veel water.
“We geven bij voorkeur ’s nachts of ’s avonds laat water en niet overdag bij warm zonnig weer, want dat geeft bladverbranding”, zegt Paul Leenheer in Zwijndrecht. De paksoi krijgt veel water om de grond goed nat te houden. De eerste week na het planten geeft de teler iedere morgen een paar keer een half uur water. Dat komt neer op twee keer 30 millimeter water per vierkante meter. Dit om het gewas goed te laten aanslaan. “We moeten zorgen dat de tweede steek grond goed nat is en dan gaat na 10 dagen de rem erop. Daarna geven we nog een paar keer een kort beurtje van 5 minuten water, anders krijgen we narigheid, zoals bacterierot, in de paksoi.”
Paksoi groeit goed
Het gewas groeit goed. De kwaliteit van de paksoi is goed en het gewas weegt rond de 400 gram per struik. De teeltduur is 4 weken van planten tot oogsten. Elke week wordt 500 m2 geplant. De teler spuit in het begin van de teelt één keer met Batavia tegen luizen en twee keer met Tracer tegen rupsen.
Geelverkleuring blad
Iedere week worden twee vakken van 1.200 m2 met basilicum gezaaid. Na het zaaien wordt de grond, totdat de plantjes eruit komen, goed natgehouden. Daarna geeft de teler behoudend water.“Het gewas groeit goed en de kwaliteit van de basilicum is prima. Het gewas heeft wel last gehad van het koude weer, waardoor de bladeren geel verkleurden. Toen de temperatuur weer omhoog ging, verdween het als sneeuw voor de zon”, vertelt Leenheer.
Mooi spul van goede kwaliteit. Voor de oogst snijden we dagelijks peterselie af
Afsnijden en teruggroeien
Ook de teelt van zowel platte als krulpeterselie verloopt goed. “Mooi spul van goede kwaliteit. Voor de oogst snijden we dagelijks peterselie af. Dat groeit vervolgens weer terug. Zolang het groen blijft, blijven we dooroogsten. We hebben nog geen idee hoeveel keer dat kan.”
Na het afsnijden van de peterselie krijgt het gewas 48 uur de tijd om op te drogen voordat het water krijgt. De teler strooit er een kleine hoeveelheid Magnesamon overheen en stikstof voor de groei en magnesium voor goede bladkleuring. Tegen luizen is één keer met Batavia gespoten.
Auteur: Harry Stijger