Doorgaan naar artikel

Aubergine

‘Ik moest de planten echt fors eerder naar huis halen’

Op 30 en 31 december is er geplant bij Annechien Quartel in Made, van zaaidatum 14 november. In de kas van 2 hectare staat al sinds enkele jaren het ras Jaylo, geënt op onderstam Beaufort.
Het plantmateriaal groeide bij zachte buitentemperaturen vlotter dan gepland. “Ik wilde pas 11 januari planten. Maar ik moest ze echt fors eerder naar huis halen, ondanks dat de planten ruim uit elkaar gezet waren.”
De planten waren ook wat meer gerekt, terwijl extra lengtegroei ongewenst is in de wat oudere lagere kas, waar ze gewend is om in het najaar een dakje te maken. “Nu de plant op de tuin is zie ik dat hij kort schakelt. Aan de bovenkant maakt hij mooie korte internodiën.”

Prima klimaat voor weggroei
Er wordt vlak gestookt op 22 graden Celsius. “We hebben nog even 23 graden geprobeerd, maar dat was te gortig.” Met een maximumbuis van 50 graden Celsius wordt de ingestelde nachttemperatuur in koude nachten niet altijd helemaal gehaald. Overdag staat er een lichtverhoging van 2 graden Celsius ingesteld.
Boven het gewas ligt zowel een beweegbaar energiedoek als een vast AC-folie. “Folie trekken doe ik al drie jaar, omdat ik vrij laat plant. Onder het plastic heb je een prima klimaat voor de weggroei. De plant kan dan ‘fabriek’ maken. En bij koud weer of een bui kun je toch vrij makkelijk blijven telen en kouval is minimaal. Dit jaar is het vrij warm, dus de gasbesparing is minimaal, maar voor de weggroei is het ideaal dat het er in ligt.”

Fabriek maken
Met watergeven krijgen de aubergineplanten dagelijks slechts een beurtje van 60 cc. per plant. “De mat is nu nog nat van het voldruppelen.” Het druppelen gebeurt met 4 EC. “De planten hebben al keurige wortels gemaakt. Ook van onder willen we fabriek maken.”

Volvelds grondfolie
Op het bedrijf is trips al enkele jaren een probleem. Daarom is er volvelds grondfolie getrokken in plaats van stroken folie, zodat trips geen kans krijgt om uit de grond tevoorschijn te komen.
“Ik heb het idee dat, als je klaar bent met je bespuitingen, de trips met zulke grote getale uit de grond tevoorschijn komt, dat die biologisch heel moeilijk onder controle is te krijgen.”

Na twee weken telen heeft ze nog geen trips waargenomen. “De planning is nu dat we twee keer Vertimec gaan spuiten. Dat moet dan voor 1 februari klaar zijn. “Want half maart wil ik Orius in gaan zetten. En tussen de laatste bespuiting en het inzetten van orius moet minimaal 6 weken zitten.”

Met gewaswerkzaamheden worden de planten vastgezet. Dat moet eind week 3 klaar zijn. De week daarop verwacht ze te beginnen om de bovenste top uit de planten te halen.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Annechien Quartel

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin