Het demissionaire kabinet werkt aan een plan om bestaande gasleidingen geschikt te maken voor waterstof voor de industrie, maar ook op termijn voor warmtenetten.
Uit een rapport van onder meer PwC/Strategy& voor het ministerie van Economische Zaken blijkt dat dit haalbaar, veilig en kostenefficiënt is, meldt staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Energie en Klimaat).
Waterstof kan volgens het kabinet een belangrijke rol spelen bij de overgang naar een duurzaam energiesysteem en biedt daarnaast mogelijkheden voor economische groei. Zo kan Nederland door zijn gunstige ligging en bestaande infrastructuur in de toekomst een spil worden in de internationale markt.
Pieklast warmtenetten
De eerste focus ligt op gebruik van waterstof in industrie, waar nu geen alternatieven zijn voor gas. In het rapport wordt de glastuinbouw niet genoemd, maar wel warmteproductie voor de pieklast van warmtenetten. Veel glastuinbouwbedrijven zullen de komende jaren aan warmtenetten gekoppeld worden.
Gasunie
Het kabinet gaat Gasunie, die de huidige gasinfrastructuur beheert, vragen de ontwikkeling van het transportnet voor waterstof op zich te nemen. Gasunie ontwikkelt ook het warmtenet WarmtelinQ in Zuid-Holland met geplande aftakking naar glastuinbouw. Het is de bedoeling dat voor waterstof zoveel mogelijk bestaande gasleidingen worden hergebruikt. Hoe het waterstofnet er precies uit moet komen te zien en hoe het betaald wordt, is aan een volgend kabinet.
Mijlpaal energietransitie
Topman Han Fennema van Gasunie is blij met het besluit, dat hij “een mijlpaal in het kader van de energietransitie” noemt. “Wij leveren dan ook graag onze bijdrage aan het verder versterken van de ontwikkeling van waterstof in Nederland. Dat is goed voor de leidende positie van ons land op dit vlak.” Hij wijst erop dat nog geen enkel ander land zijn aardgasnet geschikt heeft gemaakt voor waterstof.
Economisch belang
Er is een groot economisch belang mee gemoeid, vindt Yeşilgöz. “Waterstof is nodig om onze industrie te verduurzamen en banen hier in Nederland te houden”, zegt Yeşilgöz. “Als we het goed aanpakken, kan ons land er bovendien ook nog een goede boterham mee verdienen.” De ombouw van het gasnet naar een waterstofnet noemt zij een kans “die we niet mogen laten liggen”.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/