Wageningse onderzoekers hebben ontdekt dat Phytophthora-schimmels de plant binnendringen via een gat dat ze tevoren in het oppervlak van de plant hebben gesneden. Dat geeft een mogelijke aanzet voor fysische bestrijding.
Phytophthora (letterlijk: plantenvernietiger), veroorzaakt jaarlijks enorme schade aan allerhande gewassen Het bestrijden ervan is lastig, onder andere omdat de ziekteverwekker en zijn doelwit in een voortdurende wapenwedloop zijn verwikkeld. Om minder afhankelijk te worden van chemische gewasbescherming wordt veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van resistente gewassen.
Beschermlaag blijkt onvoldoende
Het zou nog mooier zijn als voorkomen kan worden dat het organisme de plant binnen dringt. Planten hebben een beschermende laag aan de buitenkant om inbrekers als Phytophthora te weren. Toch lukt het de microscopisch kleine Phytophthoraschimmel (kleiner dan een-tiende van de dikte van een menselijk haar) door deze beschermlaag te breken en een infectie te veroorzaken. Hoe de schimmel dat voor elkaar krijgt, bleef ondanks diepgaand onderzoek altijd onbekend.
Minder hechting werkt ontwapenend
WUR-onderzoekers hebben het raadsel nu opgelost. Het blijkt dat Phytophthora-schimmels hun buisvormige infectiestructuur kunnen omvormen tot een scherp mes, waarmee ze zonder veel moeite door het oppervlak van de plant snijden.
Die wetenschap geeft aanknopingspunten voor de bestrijding. Want om een snede te kunnen maken, moet de schimmel zich schap zetten. Dat doet hij door zich eerst vast te hechten aan het oppervlak van de plant. Om dit idee te toetsen, hebben de onderzoekers de bladeren van aardappelplanten bespoten met een stofje dat de plakkracht weghaalt. Hiermee kon de mate van infectie met zo’n 65% worden verminderd. Op kunstmatige oppervlakken ging het richting de 100%.
Doorbraak
In een persbericht over hun ontdekking spreken de onderzoekers over een fundamentele doorbraak, omdat het nieuwe handvatten biedt de wereldwijd optredende schade door Phytophthora in allerlei gewassen in te dammen.