Onderzoekers van KeyGene in Wageningen hebben met nieuwe veredelingstechnieken een cichoreiplant ontwikkeld die geen bitterstoffen meer bevat. Met deze techniek is het ook mogelijk de bitterheid in witlof te veranderen.
Cichoreiwortels bevatten inuline, een natuurlijke zoetstof die wordt gebruikt in brood en zuivelproducten en als voedingsvezel voor een gezonde darmfunctie. De inuline moet wel eerst van de bitterstoffen worden gescheiden, want die geven een bittere smaak. Met nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas is het de onderzoekers gelukt een plant te ontwikkelen zonder die bitterstoffen. Dat maakt het verwerkingsproces goedkoper en eenvoudiger, waardoor inuline breder toegepast kan worden.
Genen uitschakelen
Met de nieuwe Crispr-Cas-techniek worden vier genen uitgeschakeld die verantwoordelijk zijn voor de bitterstoffen. De veredelde cichorei bevat dus gewoon eigen DNA, legt onderzoeker Paul Bundock van het Wageningse agro-biotech bedrijf KeyGene uit. Met dezelfde techniek kan ook het niveau van bitterheid in witlof worden veranderd.
De huidige aandeelhouders van KeyGene zijn de zaadveredelingsbedrijven Enza, Rijk Zwaan, Limagrain en Takii.
Bitterstoffen cichorei als ontstekingsremmer en medicijn
Het onderzoek maakt deel uit van het Europese CHIC-project, gericht op cichoreisoorten die goede voedingsvezels bevatten en stoffen die mogelijk kunnen dienen voor medicijnen. Zo werken onderzoekers en bedrijven ook aan een type cichoreiplant dat juist hele specifieke bitterstoffen (terpenen) bevat. Deze stoffen kunnen mogelijk dienen als ontstekingsremmers en als medicijn tegen kanker.