Doorgaan naar artikel

‘Aantasting pythium op komkommer, teelt eerder gewisseld’

Vanwege pythium in de tweede komkommerteelt heeft teler Harry van Winden in Made één tuin van 1,8 hectare half juli geruimd en nieuw geplant.

In de kas waar de tweede teelt vanwege een aantasting met pythium eerder moest worden gewisseld, heeft Van Winden na het ruimen van het gewas nieuwe steenwolmatten neergelegd. De stekers van de druppelaars heeft hij vervangen door ontsmette exemplaren. “We hebben het ras Character (Rijk Zwaan) geplant. Dit ras is goed uit een proef gekomen en is meeldauwtolerant. Dit ras wordt op grote schaal neergezet. Vorig jaar hadden we nog Uniformica staan”, zegt de teler.

Het nieuwe gewas staat er goed op, mooi in balans. Begin augustus is het met stamvruchten in productie gekomen. Van Winden: “De onderste vijf stamvruchten hebben we eraf gehaald. Nu hebben we zes stamvruchten achter elkaar en daarna er weer eentje gedund. In totaal hebben we twee stamvruchten gedund om iets meer groei te houden.”

Arbeidsverdeling en continuïteit in productie

De overige 2,8 van de 4,6 hectare heeft de komkommerteler in twee delen opgesplitst voor de teeltwisseling. Dit vanwege de arbeidsverdeling en continuïteit in de productie te houden. Op donderdag 30 juli is van de eerste 14.000 m2 het gewas geruimd en een dag later de nieuwe komkommerplanten op de oude steenwolmat gezet. “Omdat we in deze kas geen last van pythium hebben, hebben we de matten laten liggen.” De andere 14.000 m2 is eind week 31 gewisseld. De hele kas is met het komkommerras Character geplant.

Plaaginsecten onder controle

De hoeveelheid plaaginsecten is onder controle. Tegen spint zijn de roofmijten Phytoseiulus persimilis en Amblyseius californicus uitgezet. Tegen witte vlieg zijn dat de sluipwespen Eretmocerus eremicus en Encarsia formosa. Tegen luis is galmuglarve Aphidoletes uitgezet en wordt Tepeki meegedruppeld. Roofmijt Amblyseius swirskii bestrijdt de trips.

In de kas met de nieuwe steenwolmatten is roofmijt Transeius montdorensis tegen trips uitgezet. “In deze kas zat een enkele trips. Daar zitten we kort op, anders lopen we achter de feiten aan”, vertelt de teler.

De meeldauw had hij in het oude gewas niet helemaal onder de duim. Daarom is een paar keer met Rocket gespoten en een keer gemengd met Abir. “Ook hier zitten we er kort op, zodat het niet uit de hand loopt.”

Temperatuur en water geven

De stooktemperaturen zijn 18 graden in de nacht en 20 graden overdag. Van Winden: “We luchten op de stooktemperatuur. Op een broeierige, vochtige dag ligt de luchttemperatuur gelijk of iets onder de stooktemperatuur. Bij koud weer is dat een iets hogere temperatuur van 20,5 graden.”

Het gewas dat in het begin van haar productie is, krijgt 100 cc water bij 50 Joules instraling. Bij volle productie is al bij 45 Joules. “Als volgens de weegschaal het gewas te ver inteert, krijgt de plant in de avond om 21.00 een 23.00 uur nog twee druppelbeurten van 80 à 100 cc.”

De teler geeft water met 3 EC en 0,2 lichtverlaging. Als de EC-waarde in de mat en de lichtverlaging gaan oplopen, wordt de EC nog verder omlaag gebracht naar 2,5 mS/cm.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry van Winden

komkommerteler in Made (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin