Doorgaan naar artikel

‘Zelfs bij instraling leds aan bij komkommer’

Bij de 26 april geplante hogedraadteelt bij Tielemans Groentekwekerij is in week 32 de kop uit de komkommerplanten gehaald.

Regelmatig gaat ’s morgens de Son-T belichting nog aan. Vanwege de relatief koudere en donkere weersomstandigheden gaan de lampen begin week 33 zelfs de hele dag aan. Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Zelfs de buffertank komt leeg. En rond half augustus heb je meestal warme nachten, en moet je opletten voor te hoge bladafsplitsing. Maar nu blijft het gewas mooi op 7 blaadjes per week afsplitsen. Met een constante afsplitsing van 7 tot 7,5 bladeren kunnen we steeds om en om blijven snoeien.” Enkele weken geleden trad wel even wat vruchtafstoting op, waardoor nu enkele setjes extra werden aangehouden.

Luchtramen iets meer knijpen

Om de resterende vruchten er na het koppen voldoende vlot af te krijgen, is de voornacht verhoogd van 17 naar 18 graden. “We gaan luchtramen iets meer knijpen, en we zetten onderin een buisje erbij om de vruchten eraf te laten komen. We willen naar een etmaaltemperatuur van 21 graden blijven streven.”

Het watergeven gebeurt, vanwege de invloed van de belichtingslampen, zoveel mogelijk op basis van intering via de weegschaal. “Dat bevalt goed.”

Leds aan bij lage stroomprijzen

In de voorste afdeling is ook led-belichting aanwezig. Daar gaan de lampen veel vaker aan dan in de afdeling met alleen Son-T. “Bij Son-T wordt het direct een paar graden warmer in de kas, bij led is dat veel minder. Soms ging het scherm dicht vanwege te hoge instraling, en gingen onder dat scherm de leds aan als elektriciteitsprijzen laag waren. Juist op zonnige en winderige dagen zie je de stroomprijs vaak onderuit schieten.”

Sterkere vruchten

Biemans is tevreden over de effecten van de led-modules. “Het rode licht lijkt toch sterkere vruchten te geven. Ook de vruchtafstoting is minimaal. In de led-afdeling hebben we 10% meer komkommers geplukt. Daar staan natuurlijk wel extra investeringskosten tegenover, maar je hebt wel meer opbrengst voor veel minder stroom.”

Momenteel worden twee oksels leeggehaald, omdat anders de plantbelasting met afnemend licht begin september te hoog zou worden bij de oudere teelt. “Je hebt dan toch geen 9 vruchten per stengel meer nodig.”

Harder blad door spuiten Siligreen

Aan plagen is er van alles te vinden, maar het loopt niet uit de hand. Behalve wat Pythium bij de start van de teelt, konden ziektes in deze teelt redelijk goed onder controle gehouden worden. Het spuiten van Siligreen, een silicium bladmeststof, lijkt daar een bijdrage aan te leveren. “In de winterteelt hebben we er al proefbespuitingen mee uitgevoerd. Deze teelt hebben we consequent daarmee doorgepakt. Daar zien we goede resultaten van. Het blad is harder, het is net of het minder gevoelig is voor meeldauw, en luis landt er minder op.”

Virus blijft beperkt

Het dit jaar landelijk breed opduikende CABYV-virus is ook Biemans tegengekomen, maar de aantasting op het bedrijf bleef heel beperkt. “Bovenin wordt het weer groen bij aangetaste planten. Als je luis en wittevlieg, die het kunnen verspreiden, maar onder controle kunt houden.”

Teeltwisselingen

Het komkommergewas in de afdeling met Son-T zal begin september plaats maken voor een tomatenteelt. In de led-afdeling volgt vanaf 15 oktober opnieuw een belichte hogedraadteelt komkommer. Beide teelten staan er tot begin april in. “Daarna vindt dan in beide afdelingen de grote schoonmaak plaats.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin