Tot eind september is Stef Buiks nog aardbeien aan het plukken in zijn gekoelde teelten. “We oogsten nu in de plantingen van half mei en begin juni. De laatste planting was op 16 juli”, vertelt Buiks op 17 augustus.
“Het ras is Limalexia. Hoewel ik een fan ben van dat ras word ik dit jaar wel op de proef gesteld. Hij haalt niet de kilo’s die we gewend zijn en dat hoor ik ook van collega’s. Normaal halen we zo’n 25 ton per hectare, nu is het een ton of 3 à 4 minder. Waar dat in zit, weet ik niet. De planten waren mooi en door het groeizame weer groeiden ze ook goed. Nou hebben we dit jaar weer eens een echte Hollandse zomer, misschien dat Limalexia daar minder van houdt en heeft het ras meer warmte en licht nodig. Wellicht dat Jos Aben van Limgroup het kan verklaren, maar ik op dit moment in ieder geval niet.” Over de kwaliteit is hij wel te spreken. “Af en toe een ‘vruchtrotje’, maar dat is normaal bij dit weer en dat is niet anders dan in andere rassen.
Teelt op stellingen
Op een deel van zijn stellingen heeft Buiks de doordrager Harmony staan. “Vier weken geleden begon daar de pluk, nu zitten we er volop in. Het is de tweede teelt op stellingen, de planten zijn eerst voorgetrokken.”
Op een ander deel staat een tweede ronde met Elsanta. “Daarvan staat ongeveer de helft in bloei en de andere helft begint in bloei te komen.” In tegenstelling tot vorig jaar maken deze planten nu wel een goede start. “Toen was het rond deze tijd 40 graden waardoor de planten kort bleven en gestresst waren. Nu staan ze mooi grof te groeien en ziet het er goed uit. Alleen zal dat bij iedereen wel zo zijn, dus de kans is groot dat er in oktober nog een keer veel aardbeien komen. Het wordt nog spannend wat de prijzen dan zullen gaan doen.”
Doorteelt tunnels
Bij de doorteelt met Opera op substraat in de tunnels zijn bij een deel voor het eerst de trossen doorgehaald en bij een deel al voor de tweede keer. De eerste oogst verwacht Buiks daar einde week 34. De bedoeling is om daar volgend jaar nog een keer van te oogsten. De bestrijding van spint en trips voert hij hier biologisch uit. “In tunnels gaat dat prima, we doen dat al een aantal jaren.”
Wachtbedden geplant
In week 32 plantte Buiks zijn laatste wachtbedden. “Begin augustus zijn we daarmee begonnen en in twee weken hebben we die geleidelijk geplant. Ze zijn gedompeld in Paraat tegen Phytophthora en een week of vier na planten volgt nog een keer Aliette. Het onkruid is een keer bestreden en ze hebben een bijbemesting met kalksalpeter gehad. Als basisbemesting hebben ze 225 kilo Agroblen per hectare gehad.”
De normaalteelt plantte hij op 12 augustus, die kregen als basisbemesting Agroblen 5 à 6 maanden. Op alle percelen die na een gekoelde teelt vrijkomen, zaait Buiks een groenbemester. “Tot 5 augustus zaaien we Afrikaantjes, daarna is het Japanse haver.”
Auteur: Stan Verstegen