Boeren en tuinders in de provincie Gelderland mogen weer een vrijstelling aanvragen voor het afschieten van dieren, die schade aan hun gewassen veroorzaken.
Eerder deze maand zette de rechtbank in Arnhem een streep door de vergunning om kraaiachtigen, vossen, ganzen, konijnen en houtduiven te mogen afschieten. Er was volgens de rechtbank onvoldoende aangetoond dat de ‘vrijgestelde’ soorten ernstige schade aanrichten, dat die ‘schade’ niet op een geweldloze manier kan worden bestreden en dat het gewelddadige optreden effectief is.
Veel klachten over faunaschade
De uitspraak was een strop voor jagers en boeren/tuinders. Bij brancheorganisaties NFO en LTO kwamen afgelopen weken veel klachten binnen over faunaschade. Sommige telers plukten de peren al voordat ze rijp waren. En uit het land van Maas en Waal kwamen berichten van fruittelers die duizenden Elstar-appels konden weggooien omdat die waren aangevreten door de vogels.
De provincie kreeg acht weken om met een betere onderbouwing te komen – het aanleveren van meer data over schade. En dat is nu gebeurd.
Zelfde problemen in Noord-Holland
De kou is voorlopig uit te lucht, maar in de provincie Noord-Holland speelt een soortgelijke zaak, waar Faunabescherming eveneens via de rechter het faunabeheer laat toetsen. En ook op deze recente beslissing kan Faunabescherming beroep aantekenen.
Gerard van den Anker, voorzitter van brancheorganisatie NFO, hoopt op een coulante afwikkeling van de al ontstane schade. “Veel telers melden grote schades, het verbod was net van kracht in de meest kwetsbare periode. Nu zitten veel telers al in de fruitoogst. Ik ga er vanuit dat Gedeputeerde Staten coulant omgaat met de schademeldingen. Immers, faunaschade is ook biodiversiteit.”