Bij Luc Linders in Beringe is het nog even stilte voor de storm. “De eerste partij planten voor de vervroeging in onze champignoncellen hebben we in de eerste week van augustus gerooid.”
Die planten zitten nu bij -1,5 graden Celsius in de koelcel. “In de kist is het 0,8 graden; dat had 0 graden mogen zijn, maar dat halen we niet. Ik weet niet goed waarom,” aldus Linders op 31 augustus. Op die dag werd nog een partij gerooid. “Die gaan dadelijk de koelcel in en dan rooien we twee weken niet.” In de koelcel doen de planten minimaal 350 koude-punten op voordat de eerste in de derde week van september in de cellen komen te staan. “Vanaf de tweede week oktober tot eind maart zijn we dan aan het oogsten.”
Te weinig water
De planten werden vorig voorjaar geplant en maakten vorig jaar dus een droge zomer mee. “In de zomer hebben ze toen een periode te weinig water gehad, waardoor de planten vervroegd zijn afgestorven. Waarschijnlijk zijn ze daardoor nu nog aan de wat kleine kant. Het is de vraag of we het met deze planten tot eind maart gaan redden. Misschien ga ik ze per ronde wat anders verdelen, zodat ik per ronde minder losse arbeidskrachten nodig heb en meer zelf kan doen. Het kan ook zijn dat we planten bijkopen, maar daar ben ik nog niet uit. Bij bijkopen moet je maar afwachten hoe die partij zal zijn, áls je al aan planten kunt komen.”
Geen topproducties
Omdat de planten wat kleiner zijn, verwacht Linders ook geen topproducties. “Gewas hebben ze wel genoeg gemaakt. Misschien toch de stress of wat minder beworteling? Ik heb ook de grond wat vlak geschoven, misschien heb ik er op plaatsen te veel goede grond vanaf gehaald?”, zoekt Linders verder naar mogelijke oorzaken van de kleinere planten.
Onkruid onder de duim
De planten van dit jaar staan er wel goed bij. “En het onkruid hebben goed onder de duim kunnen houden. We hebben kort na het planten een bodemherbicide toegepast en toen er weer onkruid doorkwam zijn we er een paar keer met de schoffel doorheen gereden. Alleen waar een plant is uitgevallen, staat nog wat onkruid, maar daar maak ik me in dit stadium van het groeiseizoen niet druk meer over.”
Verzwakte planten
Zijn eigen door de jaren heen verzwakte planten worden dit jaar in ieder geval niet gerooid. “Of we moeten heel erg om planten verlegen zitten, maar daar ga ik nu niet vanuit. Ik wil ze in principe laten staan en kijken wat er volgend jaar nog van terecht komt.”
Auteur Stan Verstegen