Tomatenteler Leo van der Lans vertelt zijn verhaal over de ToBRFV-besmetting om te tonen dat de Q-status een oplossing in de weg staat.
De Westlandse tomatenteler worstelt sinds medio 2020 met het ToBRFV-virus in een van zijn kassen. De teeltwisseling heeft geen einde gemaakt aan die besmetting, maar het virus is dit jaar beter te beheersen door de hygiënemaatregelen en mogelijk de matige zomer. “We hebben wel een ras gekozen dat beter bestand is tegen het virus, dus dat is een stukje van de oplossing, maar een resistent ras is nog niet in beeld.” Dat is gelijk het pijnpunt voor de teler. “Door de quarantainestatus hebben de zaadfirma’s de handen niet vrij om een resistent ras te vinden. Dat moet buiten Europa gebeuren en dat tempo zou veel hoger liggen als de quarantainestatus verdwijnt. Strenge regels rond het virus maken proeven doen lastig voor Nederlandse bedrijven.”
Resistentie en mogelijk vaccinatie
Van der Lans Lans deed zijn verhaal na aandringen van Glastuinbouw Nederland. “Ik ben een oudere teler. Ik heb gezien hoe het bij eerdere virussen ging. De oplossing ligt in resistentie en mogelijk vaccinatie. Ook het onderzoek naar een vaccin kan versnellen als de quarantainestatus verdwijnt.”
Mikken op 2022
Van der Lans is blij met de opstelling van de NVWA, die in Europa pleit voor het verdwijnen van die beperking van de quarantainestatus. “Ik hoop dat het lukt begin 2022 Europa daarvan te overtuigen. Ik heb wel de indruk dat landen naar Nederland luisteren.”
Een interview met Van der Lans werd gepubliceerd op de lokale Westlandse zender WOS. Dat was op exact hetzelfde tijdstip dat de NVWA een inval bekendmaakte in kassen waar illegaal gewerkt werd aan onderzoek met vaccins. Van der Lans: “Dat is een vreemd toeval. Het filmpje was natuurlijk al een week eerder gemaakt, maar ik weet niet wie daarachter zit.”
Hogere tomatenprijzen
De kosten voor van der Lans na ruim een jaar ToBRFV: € 2 miljoen, vooral aan hygiënemaatregelen, zoals het afvoeren van gewas groeimedium. Dan is er nog de derving, al is die dit jaar lager dan in 2020. Of de hogere tomatenprijzen dat compenseren, is de vraag. “Er zijn nu ook hogere gasprijzen bijgekomen, dus compenseren lukt dan niet.”