De Werktuigendagen in Oudenaarde brachten behalve veel bezoekers en gezelligheid ook een aantal leuke nieuwtjes. Of anders toch in ieder geval veel machines die bezoekers na lange tijd van afwezigheid van evenementen voor het eerst konden zien. En op de Werktuigendagen vaak ook aan het werk konden zien, want dat is waar de beurs zich vooral mee onderscheidt.
Abemec demonstreert een tweetal robots, of eigenlijk, autonome voertuigen. Zelfstandig tussen twee rijen ijsbergsla de weg vinden lukt goed, maar strak langs de rij rijden valt nog niet mee.
Voor mechanische onkruidbestrijding was een apart demoveld ingericht met meerdere deelnemers. Jos Pelgröm van Man@machine demonstreert een Treffler wiedeg. Die is voorzien van RAVEN GPS en een RAVEN camera. Voor wiedeggen niet zo van belang, maar het plan is de wiedeg te combineren met schoffelen en dan wordt de camera wel van belang. Stuurschijven zorgen voor de correctie.
Koeckhoven, bekend van de Ovlac ecoploeg heeft een eenvoudige zaaimachine ontwikkeld: dubbele schijfkouters die op twee aparte framebalken zijn gemonteerd. Indien van twee verdeelkoppen voorzien kan iedere rij kouters een ander gewas zaaien en de beide rijen schijfkouters zijn onafhankelijk van elkaar in werkdiepte in te stellen. De kouters zijn vrij in de breedte te verschuiven waardoor er ook meer of minder kouters zijn te monteren. Achter ieder kouter loopt een rubberen drukwiel dat ook de zaaidiepte constant houdt. Getoond werd 3 meter met 12,5 centimeter rijafstand. 3 rijen zaaikouters is ook leverbaar en ook een 6 meter model is beschikbaar. Prijs nog onbekend.
Op de Agritechnica in 2017 voor het eerst getoond, maar voor vrijwel alle bezoekers voor het eerst in werking te zien: de Kuhn Smart Plough lift. Is gebaseerd op de non stop hydraulische beveiliging. Bij het inzetten op de kopakker zakken de elementen een voor een hydraulisch in het werk waardoor de onvermijdelijke v-vorm op de kopakker wordt voorkomen.
Bij het uitheffen in omgekeerde volgorde: GPS gestuurd worden de elementen een voor een op een denkbeeldige rechte lijn uit het werk getild. Het werkt, maar voor wie het voor het eerst ziet werken is het een raar gezicht alsof de ploeg spontaan uit elkaar valt.
Pöttinger toont een 6 meter Terria cultivator. Robuust, dat is wat opvalt. Beitels die er uitzien alsof ze moeiteloos een betonpad op kunnen breken. Maar nog opvallender: voor 4 banden 11.5/80-15.3, achter vier keer 15.5/80-24.