Doorgaan naar artikel

‘Ik ben benieuwd naar de kilo’s bataat die eruit komen’

Bij Pieter Verschure is het tijd voor de bataatoogst. “We beginnen volgende week, want ze staan toch iets minder dan vorig jaar, maar de laatste weken groeien er nog wel kilo’s bij”, aldus Verschure eind september.

“We hebben ze ook nog een keer beregend, want bij ons in Aarle-Rixtel is er duidelijk minder neerslag gevallen dan bijvoorbeeld in De Mortel, een paar kilometer verderop. Ik schat in dat de kwaliteit wel goed is, maar eigenlijk is het nog te vroeg om daarvan iets te zeggen. Je kunt het pas goed beoordelen als ze gerooid zijn. In het begin van het groeiseizoen is het zeker voor bataat natuurlijk wel wat aan de koude kant geweest.”

Proefrooien

Voor het eerste weekend van oktober staat loofklappen op het programma, zodat vanaf maandag het rooien met de vernieuwde Basrijs van start kan gaan. “Morgenmiddag of overmorgen in de ochtend wordt de rooier bij Abemec afgeleverd voor de laatste kleine dingetjes. Vervolgens gaan we proefrooien en dan moet het maandag gaan draaien. Ik ben benieuwd naar de kilo’s die er vanaf gaan komen.”

Droge stofgehalte

Het droge stofgehalte is van belang voor de bewaarkwaliteit en de verwerkbaarheid voor de industrie. “Wij halen nu 16 tot 18%, maar dat zou minstens 20% moeten worden. Om dat omhoog te krijgen, hebben we Zintrac en Borax vooraf in de grond gewerkt, extra kali in de rug gegeven en we zijn aan het experimenteren met de biostimulant ProAct van PHC. Dat verhoogt de opname van nutriënten zoals calcium en dat heeft weer invloed op het drogestofgehalte en de stevigheid van de stelen. We hebben monsters opgestuurd, uit de uitslagen blijkt dat de planting van 7 mei op 20% droge stof zit en de late planting op 17,6%. Dat gaat de goede kant op.”

Op percelen waar ritnaalden aan de orde konden zijn, diende Verschure tijdens het maken van de ruggen 10 kilo van het biologische middel Tercol toe. “Dat middel heeft een preventieve werking tegen bodeminsecten zoals ritnaalden.”

Bataatdag PCG

Verschure bezocht onlangs de bataatdag op het PCG in Kruishoutem. “Daar wordt meer aan onderzoek in bataat gedaan dan in Nederland. Het is een informatieve dag, maar het is ook een mooie dag om contacten te leggen met mensen die in ieder geval geïnteresseerd zijn in de teelt van bataat. Ik heb bijvoorbeeld gesproken met mensen van diepvriesfabriek Ardo, we gaan kijken of ze interesse hebben in ons product. We hebben er ook onze Afrikaanse plugplanten laten zien in een stand van een Belgische plantenkweker. Die waren voor deze dag drie weken daarvoor gerooid.”

Pluggen of slips

De keuze tussen plugplanten of slips heeft Verschure nog niet definitief gemaakt. “Bij ons staat een derde slips en twee derde pluggen. Het gewas blijft bij slips een beetje achter en pluggen zijn makkelijker te automatiseren en hebben minder uitval. Ze staan ook bij klanten van ons in binnen- en buitenland. Ik ben benieuwd wat ze daar aan kilo’s vanaf halen in vergelijking met slips, maar dat weten we pas in november als alles gerooid is. Hoe het uiteindelijk gaat uitpakken, zal van invloed zijn op onze opkweek van planten in Afrika volgend jaar.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin