Virusproblemen drukken een zware stempel op de derde komkommerteelt bij Harry van Winden in Made.
“Het is een doffe ellende. Bij de begin-augustusplanting is 40 tot 50% van de planten aangetast door dit virus.” De eind-juliplanting heeft 10% uitval. Bij de nog eerdere half juni geplante teelt is het gelukkig beperkt gebleven tot af en toe een plant.
“De stam van de zieke planten gaf alleen maar fijn stek. De plant groeit nog wel door en geeft dan nog twee of drie komkommertjes op de rank, maar daarna is het helemaal op en stopt de plant ermee.” Het virus wordt door luis overgebracht. Aan luisbestrijding is voldoende gedaan. “De besmetting zat al in de planten die van de plantenkweker kwamen.” Omdat er direct al zo veel besmette planten waren, is Van Winden er niet aan begonnen om de door virus aangetaste planten steeds uit de kas te verwijderen.
Nu nog goedkoop gas
Daarnaast zijn de komkommerprijzen gedaald. “Je merkt dat de Spaanse aanvoer het langzaam over begint te nemen.” Een financieel voordeel is dat hij zijn gas gecontracteerd had. “Nu hebben we nog goedkoop gas, maar straks moeten we duur gaan inkopen.” Hij hoopt dat het in november heel zacht wordt qua buitentemperaturen, zodat gasvoorraden weer meer gevuld raken en gasprijzen dan weer iets lager gaan uitvallen dan de buitensporig hoge prijzen van dit moment.
Niet te vroeg gaan schermen
Aan temperaturen wordt 18 graden in de nacht aangehouden en 20 graden overdag. “Zeker met koude nachten gaan we niet lager. Er staat sowieso een minimumbuis in. Schermen in de nacht is nog niet nodig. “Als je eenmaal begint met schermen, dan is het met twee tot drie weken bekeken met de teelt.”
De watergift wordt richting de herfst minder. Hij begint rond 8.30 uur en stopt ’s middags om 18.00 uur. “De EC was weer iets aan het zakken. Nu het gewas wat leger raakt, gaat het weer groeien.” In de mat zit de EC tussen 2,4 en 2,8 mS/cm. Er wordt een EC van 2,9 meegedruppeld.
Gewas open houden
Dit jaar wordt voor het eerst het ras Character geteeld. Van Winden merkt dat het gewas mooi open blijft, iets opener dan bij zijn voorganger Uniformico. “Het begint wel wat voller te worden. Als we tijd hebben, gaan we er een blaadje uithalen en toppen we de ranken.”
Meeldauwdruk
De meeldauwdruk is vrij hoog. Terwijl een intermediair meeldauwresistent ras wordt gebruikt, moet wekelijks gespoten worden. Naast de standaard bespuitingen tegen meeldauw, wordt voor het eerst ook silicium gebruikt. “Dat nemen we mee voor de zekerheid. Je gewas wordt er wat sterker van. Volgens mij werkt het wel.”
Auteur: Peter Visser