Waterschap De Dommel verlengt voor het vierde jaar op rij het halfjaarverbod voor onttrekking van water aan het oppervlaktewater. Eerder liep dat verbod op 1 oktober af.
In de beken de Beerze en de Reusel stroomt nog altijd onvoldoende water, stelt Waterschap De Dommel vast. In het zuidelijk deel van het Dommelgebied, dat toch al gevoelig is voor droogte, is verdere verlaging van de waterstanden onwenselijk. Er mag daarom nog geen water opgepompt worden uit beken en sloten in de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete ten zuiden van het Wilhelminakanaal en in Park Meerland in Eindhoven. Hetzelfde geldt voor de beken en sloten in het stroomgebied van de Boven-Dommel, waar nog steeds een onttrekkingsverbod geldt.
Effect zomermaanden
Juli, augustus en september zullen door de meeste mensen niet herinnerd worden als prachtige zomermaanden. Juli was in het Dommelgebied flink natter dan gemiddeld, lokaal zelfs met wateroverlast tot gevolg. De temperaturen in juli en augustus waren normaal tot gemiddeld. Waar augustus een stuk minder zonnig en aan de droge kant was, voelde september als een echte zomermaand: zonniger, warmer én flink droger dan normaal. Niet zo zichtbaar, maar de verdamping gaat dan ook harder. Waar eind juli het neerslagtekort na alle regen klein was, groeide het tekort tot 1 oktober weer flink. Op dit moment staan ook de grondwaterstanden bij de helft van de meetpunten op lager dan gemiddeld, licht Waterschap De Dommel het besluit toe.
Verbod ook na 1 oktober
De lage afvoeren en waterstanden in het Beerze en Reusel-gebied zijn de aanleiding voor het verlengen van het halfjaarverbod. Omdat het de bovenlopen van de beken betreft waar weinig bovenliggend gebied op afwatert en waar veel water de bodem in zakt, stroomt er nog altijd weinig water in de beken. Een verdere verlaging van de waterstanden is onwenselijk. Het verbod blijft van kracht tot er weer voldoende afvoer is. Datzelfde geldt voor het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater in het stroomgebied van de Boven-Dommel.