Doorgaan naar artikel

‘Kool is klein aan de maat, 2021 is een schimmeljaar’

Begin oktober lopen bij Hans Rozendaal de werkzaamheden in verschillende gewassen door elkaar heen. De oogst van bewaarproducten op zijn biologische bedrijf in Strijen is opgestart of aanstaande.

Op het land staan 2 hectare witte kool (Storema) en 3 hectare rode kool (Roxy en Resima) voor de lange bewaring. Rozendaal: “De kool staat er slecht bij. Na hevige regenbuien eind juli waarbij 70 mm water viel hebben we stikstof in de vorm van OPF korrels en NPK 11-0-5 bijbemest. Drie dagen later viel er weer 50 mm. De korreltjes spoelden op hoopjes en veel koolplanten zijn van de wortel gegaan. Je zag ze krimpen.”

Lichte kooltjes

Hij denkt van de witte kool nog redelijk kilo’s te snijden omdat het hier om bepaalde plekken op het perceel gaat, maar de 3 hectare rode kool wil niet meer groeien. “Dat worden kooltjes van 400 à 500 gram, maar daar is ook wel markt voor. Ik hoop dat de prijs het verlies aan gewicht nog wat compenseren.” De witte kool lijkt baat te hebben van het beregenen twee weken geleden. “Ze zien er nu beter uit.”

Geen rupsen

Van insecten deze zomer geen last, dit in tegenstelling tot vorig jaar. “Er is wel eens een motje voorbij gevlogen, maar we hebben echt geen rups gezien.” Hij kenmerkt 2021 eerder als een schimmeljaar. Daar leed niet zozeer de kool onder, maar knolselderij en courgette hadden er wel last van.

Pastinaak en prei

Gevraagd naar de bezigheden nu vertelt Rozendaal dat de oogst van courgettes over twee weken afloopt. De pompoenen zijn al van het land en afgeleverd in Lelystad. Op het eigen bedrijf is een begin gemaakt met het oogsten van pastinaken en het rooien en klaarmaken van prei. “De eerste pastinaken zijn ‘geplukt’. We hebben een doorsteek gemaakt tussen de ruggen met smalle banden op de klembandrooier. Vanaf half oktober rooien we met brede banden en dan start ook de verwerking.” Voordat de eerste prei geoogst werd, viel er nog 15 mm regen. Dat pakte gunstig uit. “Je kunt dan wat makkelijker met de lichter de grond in en hebt minder snel schade aan het gewas. Achteraf was dat ook beter geweest voor de gerooide pastinaak. Het is toch te lang droog geweest.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Hans Rozendaal

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin