Teler Rien Dieleman in Middelburg (Zld.) heeft last van de vele regenval in oktober en begin november.
“Het is hier nat, ja nat genoeg”, zegt Rien Dieleman in Middelburg. “Het mag van mij snel droger worden, dan kunnen we de wat mindere plekjes in onze winterbloemkool nog wat bijmesten.” Dat wil hij doen met 200 kilo kalksalpeter per hectare. Het is niet dat die plekken verzopen zijn. “Ze staan gewoon wat minder en dat uit zich vooral in wat gelere onderkanten. Veel van de onderste wortels zijn ook afgestorven, dus als je ze aan de bovenkant een beetje helpt met wat extra kunstmest, dan knappen ze daar denk ik wel van op.” Rond Middelburg viel in oktober circa 170 tot 180 millimeter neerslag. “En in november is dat nog wat aangevuld”, stelt de Zeeuw cynisch vast.
Schimmels nog aanpakken
Dieleman is blij dat hij zijn winterbloemkool dit jaar al rond 1 augustus heeft geplant. “Dat is voor mijn doen vroeg, normaal zitten we tussen 10 tot 14 augustus, maar dit jaar valt vroeg planten goed uit.” Afgezien van die mindere plekken beoordeelt hij zijn gewas dan ook als ‘mooi groot’.
Voor half november wil Dieleman zijn winterbloemkool een keer behandelen tegen schimmels. Daarna gaat het net erop om wildschade te voorkomen. “Nu met een volle tank het veld op gaat niet lukken, maar het is gelukkig ook geen schimmelweer. Toch wil ik het nog wel doen voordat het net tegen wild erop komt te liggen. Als het een beetje warmer wordt, kan Mycosphaerella zomaar toeslaan.”
Laat seizoen
In september/oktober zat Dieleman in de rassen Amsterdam en Kamis. “Op de latere rassen zijn we eigenlijk een beetje aan het wachten, want ook bij ons is er een gat gevallen in het oogstschema. Het zou echt wel eens een heel laat seizoen kunnen worden. In Diwan zit nog maar een heel klein tennisballetje. Misschien dat die over een week is verdubbeld, maar dan wordt het toch december met dit soort van rassen, mits het natuurlijk niet flink gaat vriezen.”
De prijzen op zich zijn met 55 tot 70 cent naar het oordeel van Dielmans ‘vrij gewoon’, zeker gezien de lage aanvoer. “Het is sowieso een beetje gejojo met de prijsvorming dit jaar.”