Ketenonderzoek toont nieuwe inzichten in moeizame ontwikkeling van biologische groente en fruit in supermarkten in Nederland.
Supermarkten verliezen op de verkoop van biologische groente en fruit. In het tweede margerapport van de Autoriteit Consument en Markt en Wageningen Economic Research zijn de nettomarges voor peer en tomaat negatief bijgesteld voor supers. Met name voor biologische peer is de nettomarge verslechterd (van -7 naar -12%van de omzet van die schakel). Bij biologische tomaat daalde de nettomarge van supermarkten van -4 naar -5%). Voor gangbaar zijn die nettomarges wel positief.
Verborgen kosten
Autoriteit Consument en Markt poogt met een jaarlijkse rapportage (Agro-Nutri Monitor) ontwikkelingen in de marges te monitoren. Voor groente en fruit volgen de onderzoekers peer, tomaat en spruitkool. In de eerste versie werd het verlies op biologische groente en fruit al vastgesteld (over 2017 en 2018). Dat leidde tot veel discussie in de sector, maar de verliezen zijn dit jaar dus nog scherper vastgesteld. De hoge derving en lage omloopsnelheid zorgen met name voor verborgen kosten voor de onderzoeksjaren 2017 tot en met 2019.
Supermarkten koersen zelf vooral op brutomarges, dus zonder de verborgen kosten (zie grafiek). De brutomarge is dan wel positief voor biologische groente en fruit. Voor bewaarproducten als biologische aardappelen en uien is de nettomarge van supermarkten overigens wel positief.
Vergelijking nettorendement niet mogelijk
Voor telers van tomaat en peren is een vergelijking van het nettorendement niet meer te maken. De bedrijfsgegevens van de biologische bedrijven van Wageningen Economic Research blijken toch niet voldoende solide om rendementscijfers te berekenen. Uit interviews komt wel naar voren dat biologische telers tevreden zijn over de telersprijzen. Een hogere prijs moet voor biologische telers namelijk een lagere productie compenseren.
Weinig vraag naar biologische spruiten
Uit het rapport valt ook op te maken dat het aandeel biologisch in de teelt van spruiten is gedaald van 6 naar 3% in het afgelopen jaar. Een aantal biologische telers besloot te stoppen met de productie van biologische spruiten vanwege teruglopende vraag in onder andere de Nederlandse retailmarkt, schrijven de onderzoekers. Een enkele supermarkt in Nederland verkoopt nog biologische spruiten.