In de Aardbeispecial staat een verhaal over de teelt en marktontwikkelingen in 2021. Daarin staat de zin: ‘een laat voorjaar is goed voor glastelers’. Deze groep werd op zijn wenken bediend.
Collega’s met buitenaardbeien hadden voor het zoveelste jaar financieel gezien het nakijken. “Het is te hopen dat het volgend seizoen beter wordt”, is een veelgehoorde reactie na een slecht jaar (en niet alleen bij aardbeitelers). Hoop is goed, maar je kunt er de bakker niet van betalen.
Nog meer problemen: arbeid, gas en afzet. Vraag een teler hoe het gaat met de arbeid op zijn bedrijf, en het antwoord is op zijn gunstigst: ‘redelijk, maar het wordt wel steeds lastiger.’ Dat is knap zorgelijk voor een product dat het zonder voldoende werkhanden niet redt. “Dan zullen robots het moeten gaan doen.” Alweer die hoop …
Hoge gasprijs heeft consequenties
Op de korte termijn zit de hoge gasprijs dwars, en is de vraag hoe daarop te reageren. Hoe de productie er de komende weken en maanden gaat uitzien, zal mede afhangen van teeltbeslissingen die nu worden gemaakt. Het is denkbaar dat telers dit najaar eerder dan gepland stoppen met stoken, omdat die laatste aardbeien teveel energie vragen. Blijft de gasprijs hoog, dan is te verwachten dat dit consequenties heeft voor de productiestart in het voorjaar.
Aardbei populair product
Het neemt niet weg dat het goed gaat met de populariteit van aardbeien. Dat leidt – nog steeds – tot uitbreiding van de productie: mede door overstappende vruchtgroentetelers. Dat zet druk op de afzet: met steeds meer partijen die retail kunnen beleveren. Die inkopende partijen profiteren daarvan als eersten. Dat is zonde. Wellicht dat er iets te leren valt van vruchtgroenten, deze sector werd eind vorige eeuw geconfronteerd met afzetversnippering. Vooral door volumebundeling in een beperkt aantal teeltverenigingen is dat uiteindelijk weer goed gekomen.
Zo lijkt het dat aardbeitelers vooral tegenwind te verduren (gaan) hebben. Maar dat is te eenzijdig. Ja, de sector wordt met soms stevige uitdagingen geconfronteerd. Daarnaast is al opgemerkt dat aardbeien als product de wind goed mee hebben. Volgens het CBS bedroeg de Nederlands productie in 2020 bijna 78 miljoen kilo, dat is bijna een verdubbeling in tien jaar. Dat staat als een huis.