Een groot risico-onderzoek in de tuinbouw in 2020 voorzag niet de gascrisis waarin de sector nu zit.
Na de tuinbouwcrisis, Ehec-crisis, Russische boycot, ziektedruk en coronacrisis was het vorig jaar tijd voor een groot risico-onderzoek in de tuinbouw. Kwetsbaarheden moesten in kaart worden gebracht om robuuster te worden. Bij volgende onvoorziene ontwikkelingen zouden bedrijven beter zijn voorbereid en daarop kunnen anticiperen.
In dat eindrapport met scenario-onderzoek is geen rekening gehouden met het huidige energie-scenario. Hoe kan dat? Judith Schueler, directeur van bureau Accezz dat het onderzoek uitvoerde, wijst erop dat scenario-onderzoek geen toekomstvoorspellend onderzoek is. “De scenario’s zijn ontwikkeld op basis van de zorgen van de ondernemers begin 2020. We hebben zorgen opgehaald die voorbij gingen aan de (corona) waan van de dag. Op basis daarvan zijn de twee assen gekozen en de vier werelden ontworpen.” Het risico van de energiemarkt stond niet hoog op de agenda bij ondernemers, zo bleek. Het scenario-onderzoek werpt ook een langere blik vooruit en resulteert in vier toekomstscenario’s.
Onderzoek bekendheid na oliecrisis
Buiten de tuinbouw heeft dit type onderzoek met scenario’s zich al bewezen. Shell is in Nederland één van de bekendste voorbeelden en kwam zo al in de jaren zeventig ongeschonden door de oliecrisis.
Het scenario-onderzoek in de tuinbouw kwam er na de coronoacrisis. Toen zei Schueler al dat het onderzoek niet de toekomst van de tuinbouw gaat voorspellen of zeggen waar het heen moet, maar dat ze met tuinbouwondernemers scenario’s ging uitwerken.
De vier verschillende scenario’s uit het eerder genoemde onderzoek worden overigens nog steeds gebruikt. Greenport Nederland onderzoekt de toekomstgerichte kennisbehoefte in de tuinbouwketen. Om te kijken of telers voldoende informatie hebben bij het uitstippelen van een strategie.