Corné Stouten in Oosterland heeft 4 november de laatste komkommers gesneden.
Stouten: “Uiteindelijk was de productie nog goed voor het najaar. Ook de prijzen zijn in oktober bij momenten nog leuk geweest.” Met voldoende betaalbaar gas is tot 25 oktober flink doorgestookt. “We hebben geen concessies aan de teelt gedaan.” Alleen de laatste week is de kasverwarming beperkt gebleven tot hooguit een tussenbuisje. “Dan voegt het stoken niets meer toe.” In de allerlaatste fase van deze tweede teelt is ook intensief geschermd, al was het toen niet zo koud.
Gevoeligheid Botrytis
Botrytis kwam flink de kop op steken. “We hebben het lang voor ons uit kunnen schuiven, maar in de laatste teeltweken kregen we toch behoorlijk uitval door Botrytis.” De teelt bij Stouten blijft daar gevoelig voor. “Omdat wij heel zuinig stoken, met 22 kuub gas vierkante meter per jaar. Daarmee halen we toch een goede productie, die hoger was dan andere jaren. Als je meer zou gaan stoken tegen Botrytis, dan moet je weer opletten dat de plant niet te veel gaat activeren. Dan ga je de plant zitten pesten in een verwarmde ruimte, terwijl die zich in de nacht juist koest moet houden met zijn worteldruk. Anders geeft dat weer meer kans op Botrytis.”
Meeldauwresistentie gewenst
Meeldauw is de laatste teeltperiode een probleem geweest. “We hebben toen wekelijks moeten bestrijden. Je blijft bezig.” Een ras met meeldauwresistentie is dus welkom. “We hadden er de virus- en meeldauwresistente Dee Viate bij staan als grote proef. Die deed het qua meeldauw duidelijk beter dan Proloog. Het ras is ons goed bevallen, ook al is hij wat korter op de stam.”
“Het blijkt toch wel interessant om grote proefvakken te zetten, bij ons van een kwart van de kas. Daar zie je meer aan dan alleen van paadjes, zoals we altijd gewend waren.”
Rustig met plagen
Met de plaagbeheersing is het heel goed gegaan. “Geen problemen met spint, rupsen en wittevlieg. Er is wel een tripsje geweest, maar ook dat bleef minimaal. Komend jaar gaan we de hoeveelheid vanglinten verdubbelen. Dat werkt goed. Je staat er van te kijken hoeveel plaaginsecten daar op zitten, terwijl ze in het gewas niet te zien zijn.”
Ook de toepassing van groene middelen, zoals Neemazal, draagt bij aan de plaagbeheersing. “Daarmee kunnen we de chemische insecticiden toch best flink reduceren. Als een plaag dan toch uit de hand mocht lopen, dan heb je die middelen nog achter de hand. Een keer een middel als Floramite tegen spint doet het dan nog. Als je al die gebruikelijke middelen al een keer gebruikt hebt, dan is de kans klein dat je het nog redt bij een plaaguitbraak. De kans is groot dat het resultaat van een correctie dan tegenvalt.”
Auteur: Peter Visser