Aardbeienteler Mark Valentijn in Sint Willebrord merkte begin september op dat hij mogelijk tot half oktober bezig zou zijn met de oogst van zijn laatste geplante stellingteelt met Elsanta.
Die teelt was van begin juli. Reden voor de lange oogst was de enorme spreiding. “Dat is ook uitgekomen”, aldus Valentijn vorige week. “We zijn bijna tot in november aan het oogsten geweest.” De prijs vormde op dat moment een steun in de rug, want ook klasse II werd nog netjes betaald. Qua arbeid paste het ook, omdat de oogst van de najaarsteelt met Elsanta in de kas niet erg snel verliep. In die teelt viel een gat van tien dagen tussen de oogst van de eerste tak en van de natakken. Valentijn: “Waarschijnlijk is dat nog een gevolg van donker weer tijdens de opkweek in 2020, waardoor de natakken relatief laat werden aangelegd.”
Financieel resultaat met twee gezichten
Midden vorige week werden de stellingen leeg gemaakt en werden de gewasresten verhakseld. Wat betreft het financieel resultaat, liet de stellingteelt dit jaar twee gezichten zien. De niet al te beste prijzen eind augustus/ begin september trokken bij op een moment dat het grootste deel van de productie al weg was.
De kasproductie gaat nu goed, we zien de kilo’s en de vruchtmaat van de aardbeien toenemen
Meeldauw en wittevlieg
Ziekten en plagen gaven op stellingen weinig problemen. In de kas was dat minder het geval. In september was de meeldauwdruk erg hoog. Verder speelde wittevlieg de teelt parten. “Ik heb gehoord dat een collega goede resultaten heeft met het bijdruppelen van knoflookextract in het gietwater. Daarmee moet je wel direct starten. Niet dat hij helemaal vliegvrij is, maar het is ook geen onbeheersbaar probleem meer. Zelf heb ik een keer met Siltac gespoten en twee keer met Oberon, na de bloei. Oberon is meer voor de langere termijn, want dat zou een steriliserend effect hebben op de mannetjesvliegen. De kasproductie gaat nu goed, we zien de kilo’s en de vruchtmaat toenemen.”
Planten inpakken
Eind vorige week startte ook het inpakken van de planten. Dat begon met de EE-planten in minitrays. Die gaan begin maart als eerste op het vermeerderingsveld. Daarna is het de beurt aan de Sonata-trayplanten voor de verse teelt. “Die zijn klaar, het zijn heel zware planten geworden. De verse teelt onder glas liep de laatste jaren niet naar tevredenheid, omdat we met het stekken aan de late kant waren. Dit jaar konden we dat op tijd doen.”
De aardbeienteler rekent niet op een vertraagde start van de oogst. “Ik denk dat als de planten voldoende koude krijgen, ze snel uit de winterrust komen en meteen gaan groeien. Daarom planten we pas op 10 januari. Misschien ben je dan drie à vier dagen later aan het plukken.”
Elsanta als laatste planten
Direct na de Sonata-planting volgen twee verse plantingen met Sonsation. “De opkweek is al met al rustig verlopen”, maakt Valentijn de voorlopige balans op. “Wel hebben we vanwege de regen iets meer bemest dan andere jaren. Daarbij houd ik de ontwikkeling van het hartblad in de gaten, daar stuur ik op. Ik denk dat we vier tot vijf weken nodig hebben om alle planten in te pakken. Elsanta is het laatste ras.”
Auteur: Joost Stallen