Zittende Coforta-telers hebben er baat bij dat nieuwe leden bij de coöperatie aanhaken na het vertrek van veel vollegrondsgroentenareaal.
Dat zegt Gerard Pronk, voorzitter van coöperatie Coforta, eigenaar van The Greenery. Het perenbedrijf van Pronk is gevestigd in Zwaagdijk, Dat is 8 kilometer van vollegrondsgroentetlocatie Tolpoort in Hoogkarspel. Door het uittekenen van 17 vollegrondsgroentetelers is er vanaf 1 januari een scheiding ontstaan tussen The Greenery en locatie Tolpoort. De telers waren namelijk eigenaar van Tolpoort.
Pronk was dit jaar betrokken bij gesprekken met de telers. “Voor het coöperatieve deel van de gesprekken heb ik die ook gevoerd en uitgelegd waarom het voor het coöperatieve belang verstandig was om niet te vertrekken. De supermarkt is namelijk de lachende derde nu er een nieuwe partij op de markt bij is.” Met bloemkool en witlof wordt de nieuwe organisatie Tolpoort Vegetables marktleider van Nederland. In totaal vertegenwoordigen telers 2.000 hectare in Nederland en Spanje.
Reden vertrek
Wat is volgens Pronk de reden voor het vertrek van de telers? “Het heeft in ieder geval niets met prijsvorming te maken, maar eerder met een combinatie van zeggenschap, ambitie en mogelijk een beetje arrogantie. Dat komt dan allemaal bij elkaar.” Het is een ontwikkeling die eerder bij The Greenery in glasgroente speelde: telersverenigingen die zelfstandig verder gaan. “Een gevolg van schaalvergroting en professionalisering”, beaamt Pronk.
Gesprekken telers
Na het vertrek van de Tolpoort-telers is het in het belang van Coforta om andere telers aan te trekken. Die gesprekken lopen. Het belang is er ook voor de blijvende telers. “We hebben steeds de telers die niet weg gingen, uitvoerig op de hoogte gehouden van de plannen. Zij zullen de beperkingen voelen. Enkele telers die aanvankelijk zouden vertrekken, zijn overigens gebleven. Als wij denken dat we volume nodig hebben, gaan we daaraan werken. Er lopen nu al gesprekken met telers die erbij willen komen.”
Consequenties organisatie
Het vertrek is definitief, weet ook Pronk, al is nog tot 1 januari formeel de tijd om de uitschrijving ongedaan te maken. Dat betekent dat de organisatie nu ook nadenkt over wat de gevolgen zijn voor de afzetorganisatie zelf. Moet het werk volgend jaar nog met dezelfde mensen plaatsvinden? Wat betekent het bijvoorbeeld voor de productstromen als Tolpoort niet meer aan te rijden is? Pronk: “Dit heeft altijd effecten op de organisatie, maar het is te vroeg om te zeggen welke.”