Doorgaan naar artikel

Industrie en tuinbouw nemen gas terug

De energiemarkt heeft nog niet in de gaten dat de gasvraag in Nederland stevig is afgeschaald.

In oktober is het gasverbruik in Nederland met 1 miljard kuub afgenomen ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Dat kan heel goed het effect zijn van minder gebruik door glastuinbouw en industrie als gevolg van de in oktober piekende gasprijzen, aldus Peter van den Berg, algemeen directeur van AgroEnergy. Met name in de kunstmestproductie en deels ook in die van aluminium hebben fabrieken letterlijk gas teruggenomen.

De markt reageert echter nog niet op dit feit. Zowel de gasprijs als de prijs van CO2-rechten gaan de laatste week weer omhoog. “Terwijl minder gasverbruik zou moeten leiden tot minder schaarste op de markt van CO2-rechten. Wellicht is hier een speculatie-effect aan de gang”, vermoedt Van den Berg.

AgroEnergy: gasvoorraad moet voldoende zijn

Het kleinere verbruik en de huidige stand van de Nederlandse gasvoorraad – net als andere jaren begin november op zijn hoogst, hoewel dit jaar met 8,8 miljard kuub 20 à 30% minder dan in voorgaande jaren – betekent volgens AgroEnergy dat bij een normale Nederlandse winter er geen leveringsproblemen zijn te verwachten. Ook zou in geval van een structurele besparing in het gasverbruik door tuinbouw en industrie uiterlijk in februari de gasprijs omlaag moeten gaan.

Dat een daling van de gasprijs niet nu al het geval is, wijt Van den Berg aan de tegenvallende hoeveelheid gas die vanuit Rusland naar Europa komt. Het uitblijven van groen licht van Duitsland voor pijpleiding Nord Stream 2 houdt de druk erop. Rusland heeft ondertussen voor de pijpleidingen door Oekraïne geen extra capaciteit gecontracteerd.

Advies: kijk naar eigen warmtekosten’

Doordat de stroomprijzen ook nog steeds ongekend hoog zijn, is de sparkspread voor telers die met hun wkk gas verstoken voor warmte én stroom nog altijd gunstig. “Het beste advies aan telers die nu posities willen innemen is: kijk naar de totale energiekosten per vierkante meter op je eigen bedrijf. Als je de kostprijs van je warmte voor je bedrijf rond kan rekenen, dan kun je wat doen op de markt.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin