Doorgaan naar artikel

‘Financieel ís het voor broccoli geen feestjaar’

Broccoliteler Maarten Botman in Wervershoof (N.H.) is een van de 17 vollegrondsgroentetelers die heeft besloten uit te tekenen bij The Greenery en zich aan te sluiten bij de nieuwe organisatie Tolpoort Vegetables. De nieuwe situatie is per 1 januari aanstaande een feit.

Op het eigen bedrijf kunnen vader en zoon Botman op 23 november even de teugels laten vieren. “Vanochtend hebben we de laatste broccoli verwerkt. Het werd tijd, want door de import vanuit Spanje werd de afzet steeds moeizamer. De eerste week van november ging het nog wel goed, doordat het in Spanje relatief koud was, maar daar kun je niet op rekenen. Het komt erop neer dat je in november van je product af moet zijn, ook omdat afnemers steeds eerder gaan overstappen naar Zuid-Europa. De kwaliteit van onze broccoli was overigens tot het einde toe goed, we hebben gewoon een goede herfst gehad.”

Terugblikkend: “Zo zie je hoe het kan lopen. Qua productie was het voorjaar slecht, de herfst heeft het wat dat betreft nog goed gemaakt. Wel met een flinke productiepiek begin oktober doordat plantingen achterop raakten na matige temperaturen in augustus en een matige bodemstructuur.”

Vooral overleven

Financieel is het wat Botman betreft geen feestjaar geweest. “Het was meer overleven.” In zijn vorige bijdrage kwam de mogelijke investering in een automatische planter nog even voorbij, maar dat plan is voorlopig naar de achtergrond gedrongen. “Dat zal best nog wel een keer gaan gebeuren, maar nu even niet, we houden het vooralsnog bij halfautomatisch planten.”

Oekraïens personeel

Botman heeft personeel van Oekraïense origine. “Ze zijn gemotiveerd en het is prettig om met ze samen te werken. Veel bollentelers hebben ook Oekraïens personeel, door het afhaken van Poolse werkers en omdat Bulgaars en Roemeens personeel het werk ook steeds minder graag willen doen. Er is ander werk genoeg waaruit ze kunnen kiezen, en dat gebeurt ook. Wij zitten met de aard van ons werk echt in een hoek die maakt dat we steeds verder naar het oosten moeten gaan kijken.”

Aanpak insecten

De bestrijding van insecten als koolgalmug en koolmot (en daarmee ook van bladluis) leunt voor een deel op Movento. Dat middel verdwijnt echter over enkele jaren. “Nu hebben we eens een goed middel, raken we dat ook weer kwijt. Zo wordt insectenbestrijding onderhand een moeilijk verhaal. Als we straks drie keer per week met een contactmiddel aan de gang zouden moeten, dan moet je eens horen wat de burgers allemaal te vertellen hebben.”

Om de winter door te komen heeft Botman nog 65 hectare savooiekool in het ijs. “Dat gaat weg op afroep en dat begint meestal vanaf kerst of nieuwjaar.”

Volgend seizoen

Het volgende seizoen staat ook al in de steigers. “De grond heb ik voor driekwart rond met mijn verhuurders. De komende tijd ga ik bij ze langs om alles door te spreken. De hoeveelheid grondwerk is beperkt: alleen de paden trekken we los, en de oude broccoliresten klappen we oppervlakkig, dus niet in de grond. ‘Strukkengrond’ is nog altijd het beste om weer op te beginnen. Op een paar percelen die vroeg zijn vrijgekomen, staat Japanse haver. Dat zouden ook mooie hoekjes kunnen zijn om weer op te beginnen.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Maarten Botman

teelt met zijn zoon Mark bloemkool en broccoli in Wervershoof

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin