Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski markeerde de goedkeuring van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) door het Europees Parlement als ‘de grootste hervorming van het landbouwbeleid in de afgelopen 30 jaar’
Met de parlementaire goedkeuring van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid gaat een nieuwe fase in. Het Europees Parlement stemde dinsdag in Straatsburg voor het compromis, dat in juni werd bereikt, ook al werden van alle kanten kanttekeningen geplaatst.
De christendemocraten, sociaal-democraten, de liberalen en de conservatieven in het Europees Parlement zorgen samen voor een meerderheid. De groene en linkse fracties (waaronder GroenLinks en de Partij voor de Dieren) vinden dat de hervorming lang niet ver genoeg gaat.
Transparantie
Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski markeerde het besluit van het Europees Parlement als ‘de grootste hervorming van het landbouwbeleid in de afgelopen dertig jaar.’ Hij beloofde zoveel mogelijk transparantie, onder andere over de uitwerking van het beleid in de verschillende lidstaten via de nationale strategische plannen – een punt waarop door verschillende Europarlementariërs werd aangedrongen.
Bert-Jan Ruissen (SGP) was als medeonderhandelaar betrokken bij het bereikte compromis. Hij vindt dat het akkoord steun verdient.
“We hebben al te onrealistische ambities van de Europese Commissie tot realistische proporties kunnen terug brengen en we hebben een goede balans gevonden tussen inkomensondersteuning en gerichte beloning via de ecoregelingen.”
Tekst gaat door onder de tweet
Respect en waardering voor onze boeren, die elke dag voor ons voedsel zorgen.
Het nieuwe EU-#landbouw beleid verdient daarom onze steun. Het Europees Parlement stemt vandaag in met ons compromis.De SGP vraagt EU-landen om evenwichtige uitvoering: géén extra nationale eisen! pic.twitter.com/LfBogrV2it
— Bert-Jan Ruissen (@hjaruissen) November 23, 2021
Ontbrekende effectbeoordelingen
Ruissen legde nog de vinger op een zere plek bij de Europese Commissie door te wijzen op de ontbrekende effectbeoordelingen bij de Boer-tot-Bordstrategie. Ruissen zegt dat de doelstellingen in de ambitieuze plannen niet als meetlat kunnen worden gebruikt bij de beoordeling van de strategische plannen.
Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei dat het werk voor de lidstaten nu belangrijk wordt, via hun strategische plannen. In de strategische plannen geven de lidstaten aan hoe ze de doelstellingen op gebied van (onder andere) klimaat, biodiversiteit, bodem, lucht en water willen realiseren.
Tekst gaat door onder de tweet
“With the new compromise, we will continue to have a policy that is market-oriented & well aligned with the Green Deal, Farm to Fork objectives”
️@jwojc, opening the #CAPreform
Watch full clip ➡️https://t.co/cUBnivKHNW
Download illustrative media ➡️https://t.co/8Sf596zv2I pic.twitter.com/9iyCiszkLG
— European Parliament Audiovisual (@europarlAV) November 23, 2021
De stemming in Straatsburg werd bemoeilijkt doordat een groot aantal leden vanwege de Covid-19-beperkingen niet in Straatsburg is, maar thuis. CDA‘er Annie Schreijer-Pierik had spreektijd gereserveerd, maar moest daar vanaf zien. Zowel binnen haar fractie als binnen de landbouwcommissie zijn er veel besmettingen.
Fractievoorzitter Manfred Weber voerde namens de christendemocraten het woord. Hij benadrukte dat zijn fractie daarmee wil aangeven hoe belangrijk het platteland en de landbouw is voor de christendemocraten. “Wij zijn de boerenpartij van Europa. Wij steunen die boeren die zorgen voor gezond voedsel.”
Schreijer-Pierik zegt dat het nu belangrijk is dat in Nederland het rijk en de provincies ‘niet zomaar beginnen te grabbelen in de inkomenssteun voor boerenfamilie- en gezinsbedrijven’. In de Tweede Kamer is al een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht om 25% van de inkomenssteun over te hevelen naar gerichte subsidies. Volgens Schreijer-Pierik heeft bijna de helft van de Nederlandse melkveehouders en een groot deel van de akkerbouwers zonder GLB-steun een negatief inkomen.
Nog steeds worden maatregelen vanachter het bureau bedacht
VVD‘er Jan Huitema zegt dat in het huidige akkoord voor het eerst doelen worden gesteld, zonder dat via een generieke maatregel wordt gesteld hoe die doelen moeten worden bereikt. Het is wat hem betreft een goed begin, ‘maar nog steeds worden maatregelen vanachter het bureau bedacht’. Hij vindt dat boeren zelf de verantwoordelijkheid moeten hebben over de manier waarop ze de doelen bereiken. Het is volgens hem goed als boeren op het resultaat worden afgerekend.
GroenLinks-woordvoerder Bas Eickhout liet er geen twijfel over bestaan dat de Groenen het bereikte compromis niet steunen. Vooral het feit dat niet in het GLB is vastgelegd hoe de doelen van de GreenDeal worden bereikt, stelt hem teleur. Anja Hazekamp (PvdD) hekelde dat het GLB geld uittrekt ‘voor meer megastallen, voor meer landbouwgif, voor meer vervuiling’.