Voor fiscaal voordeel bij nieuwbouw van kassen moeten telers meer stappen zetten om te voldoen aan de eisen. Dat blijkt uit het certificatieschema voor Groen Label Kas, dat is uitgekomen.
In het certificatieschema voor Groen Label Kas zijn ‘automatische punten’ geschrapt voor zaken als ‘vestiging in Greenport’ of het hebben van ontsmettingsapparatuur. Die zaken dragen niet bij aan verduurzaming, vindt Stichting Milieukeur. Telers moeten daardoor mogelijk meer stappen zetten om aan de norm te voldoen voor de fiscale regeling MIA/Vamil.
Lat hoger gelegd
De aanpassing is gedaan na een evaluatie van het certificatieschema. Daarbij is volgens Stichting Milieukeur veel inbreng geweest van ketenpartijen. Het schrappen van keuzemaatregelen als ontsmettingsapparatuur kan voor een aantal partijen de lat hoger leggen, zegt Jaap Bij de Vaate, projectleider bij Stichting Milieukeur. “We hebben wel gekeken naar wat dat zou betekenen voor de aanvragen van de laatste twee jaar. Met het wegvallen van deze keuzemaatregelen zou nog altijd 60 tot 70% van de aanvragen voldoende punten halen.”
Het herzieningsproces voor Groen Label Kas begon in april. De hoge gasprijs van de laatste maanden heeft geen invloed gehad op keuzes in het schema. Het is zelfs mogelijk dat met kortere teeltcycli (door de hoge gasprijs) telers makkelijker de CO2-normen halen, stelt Bij de Vaate. Ook zullen telers sneller energiebesparende maatregelen nemen als Het Nieuwe Telen.
Meer wateropvang voelt niet als eis
Wat de aanpassing in het nieuwe schema betekent voor het aantal aanvragen is niet duidelijk. De hogere bouwkosten zullen mogelijk een grotere rol spelen in investeringsbesluiten.
Bij de Vaate denkt dat twee echte verscherpingen in het schema staan. De vereiste hemelwateropvang is aangepast en de stikstofemissienorm voor enkele gewassen verscherpt, maar ook hier denkt Bij de Vaate dat het dicht bij de praktijk blijft. “Men wil voldoende goed water hebben en zodoende voelt het vaak niet als een extra verplichting om aan de eis te voldoen.” De stikstofnorm is vooral voor sierteeltgewassen als roos, Gerbera en Phalaenopsis ‘spannend, maar wel haalbaar.’
Aanhouden certificaat
Tuinbouwkassen die (blijven) voldoen aan de eisen van het Groen Label Kas kunnen deelnemen aan de overheidsregelingen MIA en Vamil en de Regeling groenprojecten. Ook kan men met een GLK-certificaat in aanmerking komen voor een BL Plus lening onder het Borgstellingskrediet voor de Landbouw. Telers houden het certificaat gemiddeld niet langjarig aan, bleek eerder dit jaar.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/