“Ik ben nog volop aan het snijden, absoluut”, klinkt het overtuigd. Net als in andere jaren heeft teler René Dingemanse ook dit jaar nog zijn handen vol aan de oogst van bloemkool.
Toch is het deze keer wat anders dan anders. Want normaliter is Diwan het laatste herfstras, tot eind december/begin januari. Deze keer klopt daar weinig van. “Met Diwan moeten we nog beginnen”, aldus Dingemanse midden vorige week. “Ik rijd er vanmiddag heen om te zien hoe het erbij staat.” Vorige week zat de bloemkoolteler in de rassen Twistique en Rafique. “De Twistique had allang weg moeten zijn, en met de Rafique zouden we verder moeten zijn.”
Het begon ermee dat de planten pas eind juli de grond in gingen. Dat is ruim twee weken later dan volgens het boekje. Reden voor het uitstel was het natte weer in die periode. “De planten zijn wel goed gegroeid, maar dan gaat ook de koude parten spelen.”
Water uit kreekrug
Direct na het planten sloeg het weer om, en werd het dusdanig droog dat er nog water aangevoerd moest worden om het gewas goed aan te laten slaan. Dingemanse zit met zijn bedrijf in Biggekerke op Walcheren. Hij beschikt over grondwater uit een kreekrug dat hij met een 3.000 litertank per vier rijen doseert. Moet er later in de teelt beregend worden, dan gebeurt dit met een beregeningsboom. Die kon dit seizoen in de schuur blijven. “Niet erg, beter zo dan andersom”, zegt de teler.
Enkele jaren geleden zat er maar anderhalve week tussen de oogst van de laatste herfstbloemkool en de eerste winterbloemkool
Zelfs in februari nog bloemkool oogsten?
Het is nu al duidelijk dat er – behoudens ontsporingen – ook in januari nog bloemkool geoogst gaat worden. “Misschien dat we zelfs februari gaan aanraken. We hebben dit al vaker meegemaakt. Enkele jaren geleden zat er maar anderhalve week tussen de oogst van de laatste herfstbloemkool en de eerste winterbloemkool.”
Pas laat geplant
De kwaliteit van de bloemkool is uitstekend. Dat geldt zowel voor de herfst- als de winterteelt. “De winterbloemkool staat er ook niet te royaal bij. Met onze bioteelt is dat al anders dan met gangbare teelten. Ook deze planten konden vanwege nat weer pas in de derde week van augustus uitgeplant worden. Ik word niet gauw zenuwachtig, maar deze keer begon het wel te dringen. Normaal planten we alle rassen begin augustus, in één keer.”
De omstandigheden waren zodanig dat de grond tijdens het planten eigenlijk te hard was. Dingemanse: “Op een gegeven moment zijn we maar aan de gang gegaan, dat was op een zaterdag en op een zondag. De planten kwamen tussen de kluiten te staan. Vervolgens ging het op maandag regenen, de planten groeiden meteen weg.”
Al dan niet ploegen
De grondbewerking na kool begint in het najaar met het klepelen van de gewasstompen. “Alleen als ik de kans krijg”, zegt de teler. Daarna worden de vervolgstappen bepaald. Komen er het volgende jaar op een perceel conservenerwten of aardappelen, dan wordt geploegd. “Meestal niet dieper dan 18 centimeter. Dat is een kwestie van goed afstellen, ik heb een gewone driescharige Kverneland. Daarmee is zelfs 15 centimeter diepte mogelijk.”
Zijn de weersomstandigheden niet goed, dan wordt er niet geploegd. “Op een perceel is dat dit najaar aan de orde. Ik ben daar wel met een sleuvenfrees aan het werk geweest, om water van de oogst paden af te laten.” De pompoenen in het volgende jaar zijn eveneens een reden om niet te ploegen. “Dan kan ik in het voorjaar nog stalmest geven, met de grondbewerking in april”, zegt de teler.
Auteur: Joost Stallen